03:16, pet, 26. Apr

Ptujski zdravstveni dom s pomembnimi naložbami in dodatnimi programi





Zdravstveni dom Ptuj je v minulem letu zaključil več investicij, med katerimi so največja pridobitev novi prostori, ki so jih dobili z gradnjo še enega nadstropja nad zobozdravstvom. Vanje so med drugim preselili dve splošni ambulanti ter zagotovili prostore za preventivne zdravstvene dejavnosti in dispanzer za mentalno zdravje.

Kot je povedala direktorica ptujskega zdravstvenega doma Metka Petek Uhan, v delu novih prostorov trenutno izvajajo tudi cepljenje proti covidu-19, saj trenutno dejavnosti zdravstvene vzgoje zaradi razmer z epidemijo covida-19 v polni meri ne morejo opravljati.

Med pomembnejšimi novostmi ptujskega zavoda je tudi ta, da so v letošnjem letu pridobili delni program dermatologa, pri čemer se še pogajajo za to, da bi jim z aneksom odobrili poln program, medtem ko so že našli primernega specialista dermatologa, ki dejavnost opravlja.

Prav tako so po daljšem prizadevanju končno pridobili celoten program dodatne ekipe nujne medicinske pomoči, ki bo na voljo 24 ur dnevno, zaradi česar bodo zaposlili dodatnih enajst ljudi. Kot je dejala Petek Uhanova, so bili njihovi zaposleni na nujni medicinski pomoči v primerjavi z drugimi po državi doslej zelo obremenjeni.

Širitev in modernizacija voznega parka

Zaradi večanja ekipe pa so se morali lotiti tudi širitve in modernizacije voznega parka, zato so nabavili dve novi reševalni vozili v vrednosti dobrih 340.000 evrov, ob tem pa še tri osebna vozila za izvajanje patronažne službe, zdravstvene vzgoje in oskrbe starejših na domu.

V ZD Ptuj imajo tako trenutno na voljo 12 reševalnih vozil, skupaj z ostalimi vozili pa je teh 52, kar po besedah direktorice za zdaj zadošča potrebam. Ker pa bodo morali v prihodnje razmišljati tudi o zeleni preobrazbi voznega parka, bodo še letos začeli posodabljati vozni park z nabavo hibridnih vozil. Sedanja so v povprečju stara okoli deset let.

V ptujskem zavodu so lani nabavili tudi najsodobnejši ultrazvok za potrebe ginekološke ambulante, skupaj pa so za nabavo opreme odšteli več kot pol milijona evrov.

“V letošnjem letu bi želeli začeti pripravo dokumentacije za dodatno nadgradnjo prostorov, kamor bi namestili ambulante za patronažo in zdravstveno vzgojo. V tem delu bi izvajali tudi cepljenja, za katera zdaj kaže, da bodo postala še bolj redna dejavnost,” je dejala Petek Uhanova. Natančnih podatkov, kako je zdravstveni dom posloval lani, še nima, a verjame, da so leto sklenili uspešno.

Zaradi skorajšnjih upokojitev bi potrebovali novega ginekologa in pulmologa

S pridobitvijo novih programov se bodo v ZD Ptuj približali okoli 300 zaposlenim. Zaradi skorajšnjih upokojitev bi potrebovali novega ginekologa in pulmologa, pa tudi dodatnega splošnega zdravnika. V tem smislu bi si želeli tudi nekaj specializantov za družinsko medicino. “Če bi želeli slediti usmeritvam, da zdravnik ne bi imel več kot 1890 bolnikov, bomo potrebovali dodaten mlad kader in upam, da se bodo naši kolegi odločali za to,” je dejala.

Na zobozdravstvenem področju so predvideli specializacijo za ortodonta in čeljustnega kirurga, za zdaj pa jim na pomoč prihajajo zunanji izvajalci. Čakalne dobe za zobozdravstvo niso predolge, na ortodonta pa se tudi pri njih čaka tako kot povsod po državi, kar so po njenih besedah nenormalno dolge vrste.

Ptujski zdravstveni dom skrbi za zdravje kar 70.000 ljudi v Spodnjem Podravju, ob ambulantah na Ptuju pa imajo splošne ambulante še v občinah Hajdina, Kidričevo, Podlehnik, Žetale, Zavrč in Juršinci ter v vseh enotah tamkajšnjega doma upokojencev.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.