06:35, pon, 29. Apr

Razburjenje na Hrvaškem: Mrtve svinje po evtanaziji zaradi prašičje gripe pustili ležati ob cesti





Hrvaško pretresajo prizori mrtvih svinj, ki so jih zaradi pojava prašičje kuge na neki kmetiji v Andrijaševcih evtanazirali, nato pa jih položili ob rob ceste in tam pustili. Gre za 40 kadavrov svinj, ki sta jih sicer evtanazirala veterinar in veterinarski tehnik, kadavrov pa nato niso takoj odpeljali, ampak jih dali ob cesto.

Hrvaški mediji poročajo o dogodku, ki se je sicer zgodil konec junija, a v javnost je prišel zdaj. Prašičjerejci so zaradi tega, ker so kadavre svinj, med njimi tudi tiste, ki so bili okuženi s prašičjo kugo, pustili ležati ob cesti, potem, ko so vse svinje s kmetije, kjer se je pojavila prašičja kuga, pustili ležati ob cesti. Kugo so sicer ugotovili pri devetih svinjah, poroča portal 24ur, evtanazirali pa so nato vseh 40.

Prizori mrtvih živali ob cesti so vznemirili občane, potem pa še prašičjerejce, ki zdaj zahtevajo razrešitev ministrice za kmetijstvo, poroča portal 24ur. Lastnik svinj je za hrvaški Dnevnik dejal, da so prašiče držali z jekleno vrvjo, da so bili mirni, tako da sta lahko veterinar in veterinarski tehnik lahko opravila evtanazijo.  Ker voznik tovornjaka ni mogel zapeljati do hiše, so kadavre dali ob cesto.

Portal Dnevnik.hr še poroča, da je kmetijski inšpektorat sporočil, da je bil odvoz mrtvih svinj ustrezen, saj so prašiče pokončali, razkužili in dali na primerno mesto, od koder so jih s tovornjakom nato odpeljali. A prašičjerejci niso zadovoljni.  Menijo, da bi morala odstopiti tako kmetijska ministrica kot tudi direktorica veterinarske medicine. Odbor za prašičerejo pri hrvaški kmetijski zbornici je napovedal tudi protest.

Na Hrvaškem so po poročanju portala 24ur.com odkrili prvi primere prašičje kuge julija, od takrat pa so evtanazirali več tisoč svinj. Kmetijska ministrica se je na očitke odzvala, portal 24ur.com še poroča, da je izjavila, da gre za tako veliko število, ker je virus treba zamejiti, kmetom pa bodo povrnili škodo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.