02:16, pet, 3. Maj

Rdeči križ na Ptuju v finančni in prostorski stiski





Območno združenje Rdečega križa Ptuj (OZ RK Ptuj) se že nekaj časa sooča s prostorsko stisko. Od leta 1978 poslujejo v prostorih PGD Ptuj, kjer so sčasoma postali premajhni za vsakodnevne potrebe Rdečega križa. Da je stanje postalo zaskrbljujoče, priča tudi 150.000 evrov težka finančna luknja.

Odnosi med tistimi, ki so poslovali pod isto streho, torej Rdeči križ, PGD Ptuj in Mestna občina Ptuj (MOP) so se skrhali z letom 2010, ko sta se PGD Ptuj in MOP odločila za adaptacijo obstoječega objekta in dograditve novega. Pred adaptacijo je RK Ptuj postal tudi lastnik prostorov v katerih delujejo. Predsednik OZ RK Ptuj, Aleksander Solovjev opozarja, da z dokumentacijo nikoli niso bili seznanjeni, niti niso bili seznanjeni z deležom, ki bi ga OZ RK moral pokriti. Vrednost je iz prvotnih 150 tisoč evrov padla na končnih 15 tisočakov. Da je delež, ki ga je OZ RK Ptuj moral poravnati zaradi adaptacije objekta padel, je zgolj zato, ker so zahtevali vnovičen izračun.

Stvar se je še bolj zapletla, saj so po adaptaciji ostali brez dela prostorov, s katerimi so razpolagali do leta 2010. Danes dve delavki iz RK Ptuj tako delata v bistveno manjših prostorih. Da pa je stvar še toliko bolj zapletena imajo prostore in skladišča razmetane po celotnem objektu PGD Ptuj.

rdeči križ prostori

Spor je bil s prejšnim vodstvom Mestne občine Ptuj, s tokratnim pa smo položili karte na mizo in iščemo rešitve. Župan Senčar je sam predlagal obisk pri nas, da si v živo ogleda situacijo in prostore. To se v prejšnjih letih ni nikoli zgodilo,” pojasnjuje Solovjev.

Ob prostorski tudi finančna stiska

Da pa je situacija vse prej kot rožnata, pa pričajo tudi številke s katerimi operira OZ RK Ptuj. Letno razpolagajo s 150.000 evri sredstev, kar pa ne zadostuje potrebam, ki so vsako leto višje. Lastnih sredstev Rdeči križ namreč nima, vse kar dobijo neposredno v blagajno, dobijio s tečaji za voznike, ki jih organizirajo. Preostali delež pokrivajo občine. In če bi vse občine financirale po dogovoru, da prispevajo 1 evro po prebivalcu, bi verjetno finančo poslovanje bilo lažje. Tako pa ravno ptujska občina ne zagotavlja tega evra, temveč prispeva nekoliko manj, kar pa se zagotovo pozna.

Manj je sredstev, število prosilcev za pomoč pa iz leta v leto narašča,” opozarja Solovjev.

Podrobnosti v Občinskem informatorju, v petek, 13.5. ob 18:30 na BKTV.

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.