04:02, ned, 5. Maj

Reševalno vozilo na intervenciji brez zdravnika. Tonin ogorčen: “Zgodila se je napaka!”





Ministrstvo za zdravje se je odločilo za reorganizacijo nujne medicinske pomoči, pri tem pa tudi o delovanju 15 satelitskih urgentnih centrov. Ob tem pa so med drugim odločili, da Zdravstveni dom Kamnik ni postal tak center, to pa pomeni, da v reševalnem vozilu ne bo več zdravnika, razen če se bo za to pokazala potreba. Prav zaradi tega je Matej Tonin, predsednik stranke NSi, ogorčen.

Sinoči se je dobil na nujni seji Parlamentarni odbor za zdravstvo, na zahtevo Nove Slovenije pa je razpravljal o delovanju 15 satelitskih urgentnih centrov, poročajo na portalu Žurnal24. Reorganizacija Ministrstva za zdravje je namreč v tej stranki dvignila precej prahu, pa ne samo v stranki, ampak tudi v Kamniku, ki so zaradi tega, ker njihov zdravstveni dom ne bi več imel stalnega zdravnika v reševalnem vozilu, imeli proteste.

Včeraj zahtevali, da se Kamnik uvrsti na seznam satelitskih urgentnih centrov

Matej Tonin je po poročanju portala Žurnal24 dejal, da so v NSi zelo razočarani. Meni tudi, da se je zgodila napaka, in zato v stranki zahtevajo, da Kamnik uvrstijo med satelitske urgentne centre. Res da je v bližnjih Domžalah nastal tak center, a Domžale so bližje Ljubljani in urgenci. “Zgodila se je napaka, zato zahtevamo, da se v uredbi med satelitske urgentne centre doda tudi Kamnik,” je bil po poročanju portala oster Tonin.

Kar v 70 do 80 odstotkih intervencij na terenu naj ne bi potrebovali zdravnika, zato je ministrstvo odločilo, da tam, kjer je tako, je dovolj prisotnost diplomiranega zdravstvenega tehnika vse do prihoda v bolnišnico.  Če pa bi se izkazalo, da je zdravnik vendarle potreben, pa bi se intervenciji priključil kasneje z drugim vozilom.

Tonin je do take odločitve kritičen, so zapisali na portalu: “Kako lahko to nekdo predstavi kot pridobitev za občane, zato se tukaj vprašam, kdo je tukaj nor?”

Dosegel je svoje, danes so se predstavniki dogovorili, da bo zdravnik v reševalnem vozilu ZD Kamnik stalno prisoten

Po poročanju STA pa so se danes dopoldne sestali predstavniki ministrstva, Kamnika in Komende ter ZD Kamnik ter razrešili  dileme glede kamniške urgence. Dogovorili so se, da bo v prenovljenem pravilniku o službi NMP kamniška urgenca prepoznana kot strateška točka s stalno prisotnim zdravnikom. Kot je po srečanju v izjavi za medije pojasnil državni sekretar na ministrstvu Denis Kordež, ministrstvo vsebino novega pravilnika že pripravlja. Želijo si, da bi bil sprejel in v veljavi do letošnjega poletja. “Sprejemanje vseh podzakonskih aktov pač ni najhitrejši in najbolj enostaven projekt, vsekakor pa bodo kolegi iz Kamnika tudi lahko vključeni in bodo spremljali napredek, tako kot smo se danes na sestanku tudi dogovorili,” je zagotovil. S sestankom sta bila zadovoljna tudi župan Kamnika Matej Slapar in župan Komende Jurij Kern. Slapar je poudaril, da mreža NMP na območju Kamnika deluje vrhunsko. Kern pa se je zahvalil ministrstvu, da je poslušalo želje in pričakovanja občanov.

V ZD Kamnik bo za zdaj, kot je predvidela že uredba za leto 2024, služba NMP delovala tako kot doslej. Je pa v letošnjem letu predviden prehod na tako imenovani srečevalni sistem. Če so doslej v primeru intervencije na teren odhajala reševalna vozila z zdravnikom, diplomiranim zdravstvenikom oziroma medicinsko sestro ter srednjo medicinsko sestro oziroma zdravstvenim tehnikom, bosta po novem v primeru intervencije na teren odpeljali eno ali po potrebi dve vozili.

Predvideno je, da nujno reševalno vozilo z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim tehnikom iz zdravstvenega doma odpelje v roku ene do dveh minut po aktivaciji. Zdravnik pa se bo intervenciji po potrebi priključil kasneje, v tako imenovanem vozilu urgentnega zdravnika, kjer ga bo spremljal diplomirani zdravstvenik.

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.