06:53, pon, 29. Apr

Rezultati ankete: Večina bi se zdaj odločila za eno od koalicijskih strank, če bi bile zdaj volitve





Na portalu smo pripravili anketo, v kateri smo naše bralce vprašali, katero stranko bi volili, če bi bile zdaj volitve. Največ sodelujočih se je odločilo za odgovor, da bi volili eno od sedanjih koalicijskih strank.

Teh, ki so se odločili za eno od koalicijskih strank (SDS, SMC ali NSi) je bilo 2.156 ali 32 odstotkov od vseh.  Za stranke, ki so vključene v KUL (LMŠ, SD, Levica ali SAB), bi se zdaj odločilo 1.597 sodelujočih v anketi, kar predstavlja 24 odstotkov. Za katero drugo stranko, ki pred tem ni bila omenjena, pa bi se odločilo 1.116 sodelujočih ali 16 odstotkov. Za DeSUS, ki je velikokrat prevagal tehtnico s svojimi glasovi in ima v zadnjih dveh letih razburljivo dogajanje v sami stranki, se je odločilo 47 sodelujočih v anketi.  Zanimiv pa je visok odstotni delež tistih, ki ne bi volili nobene stranke. Teh je 1.856 ali kar 27 odstotkov.

Veliko vprašanje je, katere vse stranke se bodo dejansko znašle na volilnem parketu pri prihodnjih parlamentarnih volitvah, sploh zaradi političnega trenutnega političnega dogajanja v državi, ki jo pretresajo poleg epidemije tudi protesti. Prav pri tem pa se pojavljajo politične stranke, ki prej niso bile v ospredju oziroma so bile manj znane in manj opazne. Je pa že opazno, da marsikatera politična stranka že razmišlja in deluje v smeri prihodnjih volitev.

Različna mnenja komentatorjev

Zelo različni pa so bili komentarji pod delitvijo ankete na Facebooku. Tam so komentatorji izrazili mnenje o sedanjih strankah, pa tudi, katero stranko, če bi sploh šli na volitve, bi sami izbrali. Kar nekaj jih meni, da ne bi izbrali nobene, češ da nobeni ne zaupajo. Omenjajo tudi stranko Resni.ca, ki je dejavna na sedanjih protestih.

Nekateri komentatorji menijo, da bi bilo treba spremeniti sestavo parlamenta, v kateri ne bi bilo strankarske delitve, ampak sposobni ljudje, ki niso nikoli bili kaznovani. In tudi, da bi jih moralo biti manj kot sedaj.  Nekateri so proti starim parlamentarnim strankam. Odločajo se tudi na podlagi tega, kdo bi bil manj škodljiv.  Nekaj pa jih je tudi takih, ki pozivajo k udeležbi na volitvah, češ, da ne morejo “javkati in stokati” po volitvah, ampak da morajo najprej na volitve.

Na drugi strani pa je kar nekaj takih, ki že zdaj pravijo, da na volitve ne bi šli, da si takrat rajši privoščijo čevapčiče.  Ali bi to naredili tudi tisti, ki so se odločili za odgovor, da ne bi volili nobene stranke, torej, da ne bi šli na volitve, se lahko le ugiba.

 

Velja pa, da bodo volitve kmalu pred vrati in da se bo že pred tem videlo, katere stranke imajo ambicijo priti v parlament.  Volivci pa so tisti, ki na volitvah dejansko odločajo, za katero stranko od vseh so, glede na svoja prepričanja in vedenja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.