06:38, ned, 12. Maj

Roboti zavzeli FERI





Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko danes gosti 18. državno robotsko tekmovanje za študente in dijake Mariborski robotski izziv, s katerim želi popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi. Robotika, mehatronika, avtomatika in druge tehniške vede namreč določajo prihodnji razvoj.

IMG_5720_medKot so sporočili iz mariborske univerze, organizatorji pričakujejo več kot 400 tekmovalcev in okoli 70 njihovih mentorjev ter spremljevalcev iz vse Slovenije in sosednjih držav.  V najstarejšem slovenskem robotskem tekmovanju z mobilnimi roboti, kjer se bodo merili v vožnji po velikem labirintu, bo sodelovalo okoli 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov, v disciplini ROBOsled, kjer se bodo merili v čim boljšem sledenju črti, pa kar 39 ekip.

Največ prijav so organizatorji prejeli v petih različnih disciplinah tekmovanja RoboCupJunior za osnovno in srednješolce, med katerimi so tudi ekipe iz Hrvaške, Avstrije in Slovaške. Med najbolj atraktivnimi bo spet tekmovanje v nogometu, kjer bodo letos sodelovale štiri ekipe.

Že v preteklih letih so najuspešnejše ekipe iz mariborskega tekmovanja dosegle vidne rezultate tudi na svetovnih tekmovanjih. Kar dve ekipi Srednje ekonomske in računalniške šole Maribor sta lani na svetovnem tekmovanju v Leipzigu zmagali vsaka v svoji disciplini tekmovanj RoboCupJunior, ekipa celjskih dijakov mehatronike pa bo po lanski zmagi na mariborskem tekmovanju julija sodelovala na svetovnem tekmovanju v japonski Nagoji.

Organizatorji so hkrati s tekmovanji poskrbeli za spremljevalni program. Med drugim bo potekala tudi predstavitev robotov, zgledov njihove uporabe ter učnih materialov in opreme za pouk tehnike, računalništva in naravoslovnih predmetov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.