14:46, pet, 26. Apr

Ruški proračun brez podpore v prvem branju





V občini Ruše se je danes odvila 3. seja Občinskega sveta Občine Ruše. Med drugim so naposled le imenovali nadzorni odbor, odvilo se je tudi prvo branje pororačuna za letošnje leto. Ruški proračun je  v prvem branju predvideval 10,5 milijonov evrov odhodkov. Občinski svet pa v prvem branju proračuna ni podprl. Za je glasovalo šest, proti pa osem svetnikov.

Pozvali k umiku točke, a neuspešno

Poročali smo o zapletih pred proračunsko sejo, saj so občinski svetniki občine Ruše pred dnevi županjo Urško Repolusk pozvali k umiku točke o proračunu. Opozorili so na številne nepravilnosti, med drugim, da občina nima nadzornega odbora, na pomanjkljivo pripravljena gradiva, prav tako stališč niso podali krajevni odbori. Na občini so tedaj dejali, da nadzorni odbor pri sprejmanju proračuna, ali na sami proračunski seji, nima nobene vloge. Več TUKAJ. Nekateri odbori so tik pred zdajci prvo branje vendarle obravnavali.

“Menim, da imamo kvaliteten proračun,” je uvodoma dejala županja Urška Repolusk. Povedala je, da je kar 41 odstotkov proračuna namenjenega za investicije. Odbor za javne finance predlaganega sklepa ni sprejel, prav tako ga ni sprejel odbor za gospodarske službe in gospodarske javne službe.

Več svetnikov je danes izrazilo nezadovoljstvo nad tem, da se županja s svetniki ni sestala in se z njimi uskladila, preden je predlog proračuna dala v javnost. Med drugim so izrazili začudenje nad precejšnjim povišanjem plač na občini v zadnjih treh letih. Dotaknili so se tudi predvidene prodaje stavbe Upravne enote in policijske postaje, katero je županja takoj umaknila iz proračuna. V proračunu je tudi izgradnja gostinsko-servisnih objektov na Arehu, svetnike pa je poleg prodaje socialnih stanovanj zmotila tudi prodaja urbanih vrtov in odkup zemljišča na trasi 1, kjer so predvideli avtobusno obračališče. Obravnavali so tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo skladiščno upravnega prostora in čistilne naprave ob industrijski coni naselja Ruše.

Prvega branja proračuna ni podprlo osem svetnikov

Jernej Ajd, 2×2 Neodvisna lista 2×2 je obrazložil svoj glas proti: “Smo mnenja, da je usklajevanja potrebno opraviti pred javno objavo, da pogledamo, kaj se da uskladiti ali ne, ne pa da je usklajevanje dva dni pred sejo. Če bo v prihodnje tako, menim, da bomo imeli 18 rok za, danes pa od 2×2 ne.” Barbara Jert, ZA – Združena akcija pa je dejala: “Ne strinjamo se z določenimi postavkami, ki so ključne in tudi ne s prodajo stanovanj. V tem proračunu je toliko ali/če/mogoče, se mi zdi bistvenega pomena, da se enkrat uskladimo pred prvim branjem. Takrat tudi jaz ne bom imela težave dvigniti roko in potrditi proračuna, danes pa ne.”

Darko Knez, Gibanje Svoboda, je povedal: “Zmotilo me je, da niste slišali poziva, ko smo začeli na to opozarjati. Vedno poslušamo zdaj je čas, zdaj je 30 dni časa, prej pa tega časa ni bilo. Bili so pozivi. To je maksimalno štiri, pet ur dela, in verjamem, da bi bil danes proračun drugačen. Nekateri danes ne vedo, kaj pomenijo postavke, kakšna je vizija.”

Danilo Švikart, Županjina lista – Povezani za Ruše, je proračun potrdil: “Proračun je bil narejen v skladu z vsemi normativi, pravočasno je bil narejen, možnost vključevanja v proračun so imeli vsi. Izgovorov, da ni bilo možnosti, ne podpiram. Ladislav Pepelnik, Neodvisna lista #SKUPAJ, je dodal:  “Dal bi predlog, da se prvi sklep dopolni z dikcijo, tako kot je napisano, s podanimi pripombami iz razprave. Tako, da bi bil prvi sklep, da se proračun v prvem pranju sprejme skupaj s pripombami in predlogi.”

Končno imenovan nadzorni odbor 

Kot smo uvodoma že zapisali, so danes le imenovali Nadzorni odbor Občine Ruše. V nadzorni odbor so bili imenovani Dušan Vodopivec, Marjana Žvegler, Matjaž Mihelak, Nataša Copello, Neven Lisca in Zdenko Štraus.

Poleg prvotno omenjenega imenovanja nadzornega odbora so imenovali tudi člane krajevnih odborov ter Sveta za varstvo pravic najemnikov stanovanj. Za Krajevni odbor Bistrica ob Dravi sta bila imenovana Ludvik Mezek in Viljem Žvegler. V Svet za varstvo pravic najemnikov stanovanj pa sta bila imenovana Metka Flakus in Lucija Volf.  Imenovali so tudi predstavnika ustanovitelja v Svet zavoda Javni zavod RAST Ruše, imenovana je bil Draga Fabjan.

Razrešitev direktorja Javnega zavoda Športni park Ruše

Občinski svet Občine Ruše je potrdil tudi razrešitev Gorazda Ladineka s funkcije direktorja javnega zavoda Športni park Ruše. Direktor je v začetku meseca posredoval nepreklicni odstop s položaja direktorja ŠPR ter s tem zaprosil za predčasno razrešitev z mesta direktorja. V teku je imenovanje v.d. direktorja. To naj bi se odvilo v prihodnjem tednu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.