00:19, čet, 9. Maj

S celiakijo na pot





Projekt LQ-CELIAC, katerega vodilni partner je Mestna občina Maribor, si z izobraževanjem in ozaveščanjem širše javnosti že tretje leto zapored prizadeva k izboljšanju življenja celiakašev na obmejnem območju severovzhodne Slovenije in jugozahodne Madžarske. Eden od pomembnih ciljev projekta je tudi povečanje čezmejne mobilnosti celiakašev – ne le preko meja sosednjih držav. In prav poletje je čas, ko se večina odpravi preko meja varnega zavetja doma in domovine – na dopust ali potovanje v tuje države, kjer se je nemogoče izogniti novim okusom, prehranskim posebnostim in za celiakaše tudi izzivom, kako si na tej poti zagotoviti ustrezno in varno hrano brez glutena.

395x152_www.lq-celiac.si

Za večino je prehranjevanje na poti preprosto: ustavijo se v bližnji pekarni po sendvič, v trgovini po prigrizek ali v restavraciji na okusnem obroku in že lahko nadaljujejo svoje počitniško raziskovanje. Ponudba hrane za celiakaše je danes sicer zelo pestra, vendar si ne morejo privoščiti kar česarkoli za pod zob, še posebno, če ne poznajo jezika, v katerem je napisana deklaracija na izdelku v trgovini, ali jezika, ki ga govori prodajalec ali natakar. Pa tudi ob poznavanju jezika v restavracijah ni vedno preprosto razložiti, kaj pomeni, da ne smeš jesti glutena ali moke.

Kljub vsemu pa se lahko z nekaj predhodnimi pripravami tudi celiakaši brez zadržkov podajo na pot kamorkoli po svetu in uživajo v dopustu.

Na tej povezavi si lahko preberete nekaj nasvetov, usmeritev in idej, s katerimi bodo tudi celiakaši brez težav in z zadovoljstvom obiskali kateri koli kotiček sveta in uživali na zasluženem dopustu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.