22:32, pon, 8. Avg

SDS z referendumsko pobudo tudi na zakon o dolgotrajni oskrbi

SDS je vložila 4595 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki zamika uveljavitev zakona za leto dni, kar je po mnenju SDS škodljivo za starejše. To je že tretja referendumska pobuda SDS, zato pričakujejo, da se bodo vsi referendumi izvedli na enega od volilnih dni.

Zakon o dolgotrajni oskrbi prinaša celovito ureditev skrbi za starejše in tiste, ki potrebujejo pomoč drugih, in sicer tako v oblikah institucionalnega varstva kot na domu in zagotavlja enakopraven dostop vsem ter omogoča varno starost, je na novinarski konferenci ob vložitvi podpisov dejal namestnik vodje poslanske skupine SDS Zvone Černač.

Evropske institucije vrsto let ugotavljajo, da Slovenija področja dolgotrajne oskrbe nima primerno urejenega, je poudaril. Sprejem tega zakona zato po njegovi oceni predstavlja enega od mejnikov tudi v načrtu za okrevanje in odpornost, kar je pogoj za dostopanje do nepovratnih evropskih sredstev.

SDS je zmotilo tudi, da je bila novela vložena po nujnem postopku

DZ je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, sprejel decembra lani, predvideval pa je postopno uveljavljanje oziroma z enoletnim zamikom. Černač je ocenil je, da bi bilo prehodno obdobje dovolj dolgo za pripravo celovite uveljavitve zakona. Zakon določa tako izvajalce storitev, njihove upravičence, prehod iz obstoječih oblik institucionalnega varstva v nove oblike, določeni so viri financiranja, je naštel. “Vsak ima pač za narediti tisto, kar zakon določa,” je dejal.

Po Černačevih besedah je zakonu nasprotovala že takratna opozicija in nekateri posamezniki. “Ni jim uspelo, občutek pa je, da želijo kljub njihovemu porazu še vedno škoditi starejšim in tistim, ki potrebujejo pomoč,” je dejal. Sicer bi po njegovem mnenju vložili novelo zakona, ki vključuje njihove takratne predloge, ne pa zgolj zamik izvajanja zakona. SDS je zmotilo tudi, da je bila takšna novela vložena po nujnem postopku.

Vlada meni, da je vsebina pomanjkljiva

V SDS pričakujejo, da bo zbiranje 40.000 podpisov odrejeno v istem roku, kot za ostala dva referenduma, torej med 1. septembrom in 5. oktobrom. Hkrati pričakujejo, da bodo vsi referendumi, za katere bodo zbrali zadostno število podpisov, izvedeni sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.

Gre sicer že za tretjo pobudo za zakonodajni referendum s strani SDS, poleg spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi, so pobudo za referendum vložili še na novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija in na spremembe zakona o vladi. Na vprašanje, če bo to modus operandi SDS v tem mandatu, je Černač odgovoril, da je to vprašanje za premierja Roberta Goloba in njegovo koalicijo. “V kolikor ne bodo vlagali škodljivih zakonov in škodljivih novel zakona, potem ni nobene potrebe, da bi te škodljive posledice preprečevali na referendumih,” je dejal.

DZ je novelo zakona sprejel prejšnji teden. Vlada namreč meni, da je vsebina zakona pomanjkljiva, in ne omogoča izvajanja v praksi, na kar opozarjajo tudi številni deležniki, med njimi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Preložitev izvajanja zakona je bila po njihovi oceni zato nujna in neodložljiva.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *