02:32, pet, 3. Maj

Še več nadzora nad tovornimi vozili





Ob hudi nesreči policijskega kombija na štajerski avtocesti minuli teden Generalna policijska uprava (GPU) napoveduje še več nadzora nad tovornimi vozili. Že po načrtovanih aktivnosti policija vsak mesec na štirih različnih policijskih upravah opravlja poostren nadzor na avtocestah, tako da promet usmeri skozi počivališča in opravi selekcijo vozil.

getfoto2

Poleg tega so skoraj vsak dan na terenu ekipe, ki izvajajo tehtanje vozil skupaj s podjetjem Cestel. Vsakodnevno izvaja nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi tudi specializirana enota za nadzor prometa, ki je ustanovljena v okviru GPU in pokriva celotno območje Slovenije, je za STA povedala tiskovna predstavnica GPU Vesna Drole.

Poudarila je tudi, da so ta mesec načrtovane večje aktivnosti povezane z nadzorom hitrosti, julija pa bodo pod drobnogled vzeli tudi voznike enoslednih vozil, potekal bo tudi mednarodno usklajen nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov.

Policija sicer aktivnosti za zagotavljanje varnosti cestnega prometa načrtuje skupaj z ostalimi državnimi organi, predvsem z Agencijo za varnost v prometu. Zato so aktivnosti načrtovane za celo leto vnaprej.

Iz statističnih podatkov je razvidno, da so tovorna vozila vpletena približno v 10 odstotkih prometnih nesreč, ki se pripetijo na slovenskih cestah. Lani je policija ugotovila okoli 32.000 kršitev, ki so jih storili vozniki tovornih vozil, kar prav tako predstavlja okrog 10 odstotkov vseh kršitev, ki jih ugotovijo.

Najpogostejše kršitve so preobremenjenost vozil, vozniki ne upoštevajo določil o času trajanja vožnje in obveznih počitkih, manipulacije s tahografi in tehnična nebrezhibnost vozil. Odvisno od vrste prekrška se kazni gibljejo od 40 do 24.000 evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.