03:10, ned, 28. Apr

Slovenija obsoja napad na bolnišnico v Gazi





Premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta na družbenem omrežju X po torkovem smrtonosnem napadu na bolnišnico v mestu Gaza izrazila zgroženost nad napadom, ki je zahteval življenja več sto civilistov. Izpostavila sta, da bolnišnice ščiti mednarodno pravo. Zgroženost je izrazilo tudi zunanje ministrstvo.

Premier Golob je v torek zvečer izrazil šokiranost nad novicami o napadih na šole in bolnišnice v Gazi. “Načela mednarodnega prava morajo biti spoštovana in nedolžni civilisti morajo biti zaščiteni. Bolnišnice in ostala humanitarna infrastruktura ne smejo biti nikoli cilj in morajo biti zaščitena pred vsakršno vojaško akcijo,” je zapisal na omrežju X. Poleg bolnišnice je bila v torek tarča napada tudi šola Združenih narodov v begunskem taborišču v osrednjem delu območja Gaze, pri čemer je bilo ubitih šest ljudi.

Predsednica republike Pirc Musar, ki je danes na omrežju X prav tako izpostavila, da so bolnišnice zaščitene po mednarodnem humanitarnem pravu in da ubijanja nedolžnih civilistov ni mogoče opravičiti, je smrt več sto palestinskih civilistov v napadu na bolnišnico v Gazi označila za grozljivo. Pozvala je k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči do območja Gaze.

Zgroženost nad novicami o napadu je v torek zvečer izrazilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. “Bolnišnice in šole ne smejo biti nikoli tarče napada,” je navedlo ministrstvo in dodalo poziv k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. “Civilistov se ne sme napadati niti uporabljati za talce ali živi ščit,” so poudarili.

Napad na bolnišnico, v katerem je bilo po palestinskih podatkih ubitih več sto ljudi, je naletel na obsodbe iz vsega sveta. Odgovornost za napad še ni jasna. Palestinci krivijo Izrael, ta pa islamistično skupino Islamski džihad.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.