22:45, sre, 17. Jul

Sodišče odločilo: Koroška dečka morata ostati pri rejnikih, babica izgubila tožbo proti zaposlenim na CSD Slovenj Gradec

Koroška dečka morata ostati pri rejnikih, babica mora poravnati stroške postopka, nekdanjega direktorja in dve zaposleni na centru za socialno delo pa so oprostili. Tako je razsodilo Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu.

Babica koroških dečkov je tožila vključene v njeno obravnavo vloge za rejništvo obeh dečkov, a okrajno sodišče je oprostilo tako nekdanjega direktorja CSD Slovenj Gradec Jurija Šumečnika kot tudi dve tam zaposleni. Babica dečkov jim je očitala nevestno delo v službi pri obravnavi njene vloge za rejništvo v začetku leta 2016. Babica tako ni dobila zadoščenja, obenem pa mora še poravnati stroške postopka.

Mama koroških dečkov umrla nasilne smrti

Januarja 2016 je CSD Slovenj Gradec prejel vlogo babice dečkov za opravljanje rejništva obeh fantov. Vnuka sta bivala pri njej po tem, ko je njuna mama umrla nasilne smrti. Ker so na CSD Slovenj Gradec dodelili dečka drugim rejnikom, je babica vložila zasebno tožbo zoper direktorja in dve zaposleni. Očitala jim je, da njene vloge za izvajanje rejniške dejavnosti niso ustrezno obravnavali oz. je niso posredovali pristojnemu ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Med drugim se je sklicevala na Zakon o splošnem upravnem postopku in zatrjevala, da bi ministrstvo moralo izdati ustrezno upravno odločbo.

Dečka odpeljali k rejnikom brez vednosti babice

Ministrstvo je sicer odločbo, s katero je zavrglo vlogo babice, izdalo, a šele aprila 2016 po tistem, ko je CSD Slovenj Gradec pozvalo k predložitvi vloge, hkrati pa je to bilo tudi po tistem, ko so takrat nekajletna brata 30. marca 2016 iz ene od enot Vrtca Slovenj Gradec brez predhodne vednosti babice odpeljali v rejniško družino, s čimer pa se babica tudi ni strinjala.

Sodnica: Obdolženim ni mogoče očitati zavestnega kršenja predpisov

V obrazložitvi  sedanje izrečene oprostilne sodbe je sodnica Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu Romana Kotnik dejala, da obdolženim ni mogoče očitati zavestnega kršenja predpisov, saj so ravnali v skladu z dotedanjo prakso, po kateri centri za socialno delo na pristojno ministrstvo niso odstopali vlog za rejništvo, pri katerih so rejnike ocenili kot neprimerne za izvajanje rejniške dejavnosti. Tako je bilo namreč tudi v primeru omenjene babice, za katero je strokovna skupina CSD Slovenj Gradec februarja 2016 ocenila, da “ni najbolj primerna za rejnico”, medtem ko sicer pravnih zadržkov, da bi to izvajala, po zakonu o izvajanju rejniške dejavnosti ni bilo. Ministrstvo je nato ravno zaradi tega primera, ki je v javnosti močno odmeval, centrom za socialno delo junija 2016 poslalo posebna navodila za ravnanje z vlogami v primeru, ko gre za zavrnitev vlog, in ko gre za vloge, ki jih podajo sorodniki.

Direktor maja 2016 odstopil zaradi objektivne odgovornosti

Nekdanji direktor takratnega CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik po izreku oprostilne sodbe izjav za medije ni želel dajati. Je pa zaradi objektivne odgovornosti maja 2016 odstopil z mesta direktorja CSD Slovenj Gradec, potem ko je upravna inšpekcija ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge. Takratna ministrica Anja Kopač Mrak je ob predstavitvi ugotovitev inšpekcije sicer dejala, da je ta ugotovila, da CSD Slovenj Gradec ni pravočasno posredoval vloge v reševanje ministrstvu.

Oprostilna sodba še ni pravnomočna

Sedanja izrečena sodba še ni pravnomočna, zoper sodbo je dovoljena pritožba, ki jo je treba napovedati v osmih dneh. Ali se bodo babičini zastopniki odločili za pritožbo, za zdaj ni znano, saj jih na izreku sodbe ni bilo, prav tako ne babice.

Oprostilna sodba tudi za zaposlene na CSD Velenje

V zvezi z isto zadevo je sicer slovenjgraško sodišče junija letos že izdalo oprostilno sodbo tudi za zaposlene na takratnem CSD Velenje – dečka sta namreč prej živela na območju Velenja – in za zaposlene v Vrtcu Slovenj Gradec, ki so bili vključeni v oddajo dečkov v rejniško družino. Babica se je prek odvetnikov na to oprostilno sodbo pritožila.

Babica si še vedno prizadeva dobiti dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti

Dečka sta v rejniški družini še danes, medtem ko si babica v postopku pred upravnim sodiščem še vedno prizadeva tudi za pridobitev dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti. Upravno sodišče je v tem postopku septembra letos postavilo nove izvedence, da podajo mnenje, ali je babica primerna za rejništvo vnukov. Medtem babica dečkov v povezavi s stiki in dolgotrajnostjo postopkov še vedno čaka tudi na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice.
Vir: sta

(Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay.com)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.