08:25, pet, 3. Maj

Sodišče za Arsenoviča in mestne svetnike, župan želi zadržati izvajanje že sprejetega odloka o Javnem holdingu Maribor





Spomnimo, konec meseca januarja se je župan MO Maribor odločil, da bo tožil mestni svet – zaradi, po njegovem, nezakonitega sklepa.

Gre za to, da so mestni svetniki potrdili spremembo odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor, s tem pa so oni postali skupščina. S sprejetjem tega, pa skupščine naj ne bi več predstavljal župan. A to, da več ne vleče vseh niti, ni po godu Arsenoviču. Močno je odlašal z objavo sprejetega sklepa v Medobčinskem uradnem vestniku, po tem ko je le objavil, pa je svetnike obvestil, da gre v tožbo.

Želi zadržati izvajanje 

To pa še ni vse, hkrati pa zahteva tudi začasno zadržanje izvajanja sprejetega odloka. Torej, da v času do odločitve sodišča, prepovedo svetnikom kakršnokoli odločanje, temveč je to še vedno zgolj na županu.

In kje je stvar danes? Mestni svet je, kot tožena stranka v upravnem sporu, ki se vodi pred Upravnim sodiščem v Mariboru, dobil vabilo na narok o začasni odredbi, ki ju je pooblaščena odvetniška pisarna prejela dne 12. 2. 2024 s strani Upravnega sodišča RS.

Odločal bo kar tričlanski senat

Na naroku, ki je sodeč po spletni strani sodišča, razpisan za ta petek, 16. februarja za 10. uro, odločal tričlanski senat in ne zgolj en sodnik. Do takšne odločitve, naj bi po naših informacijah prišlo, ker meniji, da gre za zapleteno zadevo glede pravnih in dejanskih vprašanj. Torej v petek bi naj bilo jasno, ali bo začasno zadržano izvajanje sprejetega odloka ali ne. Zanimivo bo videti, kakšna bo odločitev senata, ter kako bodo to sprejeli župan in svetniki.

Menijo, da ni pogojev za izdajo začasne odredbe

Mestni svetniki poudarjajo tudi, da upravno sodišče RS ni pristojno za odločanje o izdaji začasne odredbe, če hkrati ni pristojno za presojo zakonitosti (in ustavne skladnosti) Izpodbijanega akta. Svetniki menijo, da tožnik, torej Arsenovič, vseh pogojev za izdajo začasne odredbe niti ne zatrjuje, še manj pa jih uspe dokazati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.