10:52, pon, 6. Maj

Spomladanski celjski trojček in ApiSlovenija obiskali tisoči





Tradicionalne spomladanske celjske sejme Flora, Poroka, Altermed in 40. dan čebelarstva v Celju ApiSlovenija je v treh sejemskih dneh obiskalo več kot 21.000 obiskovalcev, podobno kot lani. Obiskovalci so sejemsko dogajanje ocenili kot odlično. Kar tri četrtine jih napoveduje ponovni obisk prihodnje leto. Ta delež pa je še višji med čebelarji.

Obiskovalci spomladanskega sejemskega trojčka so bili očitno zelo zadovoljni, saj jih je več kot 88 odstotkov sejemsko dogajanje ocenilo z najvišjima ocenama 4 in 5 (na 5-stopenjski lestvici). Izstopali so rezultati anket med obiskovalci programa ApiSlovenija, saj jih je več kot 92 odstotkov navedlo, da je obisk sejmišča izpolnil njihova pričakovanja, kar 85,9 odstotkov pa potrjuje ponovni obisk prihodnje leto.

Vir: www.ce-sejem.si
Vir: www.ce-sejem.si

Zadovoljni tudi ponudniki
Prve analize rezultatov raziskave, ki jo med razstavljavci in obiskovalci sejmov redno pripravljajo organizatorji, med drugim še kažejo, da je skoraj 60 odstotkov razstavljavcev na sejmih svoj nastop ocenilo za uspešen, četrtina pa za zelo uspešen. Največ razstavljavcev je kot razlog sodelovanja navedlo promocijo podjetja kot celote, več kot polovica pa je že odločenih, da bodo sodelovali tudi v bodoče.

O samooskrbi, potencialu industrijske konoplje ter pomenu slovenskega čebelarstva

Na programu trodnevnega dogajanja so se poleg pestre ponudbe zvrstile tudi številne aktualne razprave in predavanja strokovnjakov svojega področja. Udeleženci posveta Ali je samooskrba modni hit, tržna priložnost ali nujna aktivnost prihodnosti?, ki ga je na sejmu Altermed pripravil Ekoci – Eko Civilne iniciative Slovenije s partnerji, so med drugim opozorili, da bi lahko bili veliko bolj samooskrbni, če bi se naučili jesti lokalno in sezonsko hrano.
Predsednik upravnega odbora Zadruge Konopko, ki je skupaj z mednarodnim Inštitutom ICCANA pripravilo mini konferenco o kanabinoidih v prehrani in zdravstvu, David Geršak je med drugim razložil, da v Sloveniji znamo izkoristiti zgornji del rastline, medtem ko nam steblo v celoti ostaja neizkoriščeno. »Druge evropske države to znajo bistveno bolje izkoristiti in se izdelki ali polizdelki iz konopljinega stebla uporabljajo v papirni, avtomobilski in gradbeni industriji. Tu je manjko, kjer mislim, da bi morala naša država bistveno več narediti,« je pojasnil.

Vir: www.ce-sejem.si
Vir: www.ce-sejem.si

Na drugi strani pa se od slovenskih čebelarjev učijo mnogi v Evropi. »Čebele ne poznajo meja, verskih in rasnih razlik in tega se držimo tudi mi v čebelarstvu,« je o čebelarskih praksah na Irskem v okviru 4. Mednarodne konference čebelarskih organizacij dejal Irec Philip McCabe, sicer predsednik Svetovne čebelarske organizacije Apimondia. Ob tem je dodal, da so se irski čebelarji od slovenskih veliko naučili. Tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša je v uvodnem nagovoru na uradni otvoritvi jubilejnega 40. ApiSlovenija poudarila, da čebele združujejo Slovence in povezujejo svet. Predsednik vlade Miro Cerar je ob tem izrazil hvaležnost slovenskim čebelarkam in čebelarjem, da so slovensko čebelarstvo ponesli v svetovni vrh. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je med drugim izpostavil, da je ena ključnih nalog, v katero bo v prihodnjih tednih in mesecih usmerjenih veliko naporov, uspešna kandidatura za pridobitev svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia 2021 v Celje.

 

Vir: www.ce-sejem.si
Vir: www.ce-sejem.si

 

Pomladna romantika
Na sejmišču je dišalo po različnih šopkih in cvetličnih aranžmajih. Slovenski cvetličarski mojstri in perspektivni mladi cvetličarji, ki so na državnih tekmovanjih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev dokazali, da imajo velik potencial, so poskrbeli, da so si obiskovalci v lepoti njihovih izdelkov “spočili oči” ali dobili navdih za popestritev svojih domov in vrtov. Kot pravi Simon Ogrizek, predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki je pomemben partner in sooblikovalec sejma Flora, so pomladni trendi na področju šopkov in aranžmajev v znamenju preganjanja zime. »Pomladi so trendi pastelnih in pestrih barv, saj smo po zimi navadno željni pestrosti in barvne zanimivosti. Rožnata, oranžna, rumena – zlasti v času velike noči, pa tudi modrikasta. To se vse barve, ki jih spomladi radi vidimo in ki prinesejo igrivost,« je dejal.

Vir: www.ce-sejem.si
Vir: www.ce-sejem.si

Podobni trendi veljajo tudi za poročne šopke, je pa res, da te običajno dame kombinirajo z izbiro obleke, nakita in vseh drugih detajlov, ki so jih bodoči ženini in neveste lahko izbirali med ponudbo. V slednjo pa ni sodilo zgolj načrtovanje, pač pa tudi storitve, zaradi katerih bo edinstveni dan ljubezenskih zaobljub ostal v večnem spominu.

Vir: www.ce-sejem.si
Vir: www.ce-sejem.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.