06:36, ned, 12. Maj

Stanje vinograda na Piramidi





Odkar je podjetje Snaga v začetku junija prevzelo v upravljanje vinograd na Piramidi, pogodbeno dogovorjena dela tečejo po potrjenem načrtu, čeprav jim letos ponovno ne prizanaša vreme. Trenutno v vinogradu opravljajo vršičkanje oziroma povezovanje vrhov trte v armature, nadaljujejo s košnjo in škropljenjem. V prihodnjih dneh pričakujejo poročilo strokovnjakov o bolezenskih znakih, ki se kažejo predvsem na spodnji polovici vinograda, ki je v veliko slabšem stanju kot zgornja. Po prvih ocenah bo vinograd, zaradi pomanjkljivo opravljenih del v preteklosti, potreboval do tri leta, da si bo povsem opomogel.

Vinograd na Piramidi

V dveh mesecih je Snaga izvedla prvo in hkrati najzahtevnejšo košnjo, ki so jo delno opravili strojno delno pa ročno. Dvakrat so škropili celoten vinograd, pri čemer so jim pri količini in izbranih tipih škropiva pomagali svetovalci za indikacijo fitofarmacevtskih sredstev. Tudi sicer redno sodelujejo s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Maribor, Srednjo kmetijsko šolo in številnimi mariborskimi vinogradniki, ki jih odlikujejo bogate izkušnje v vinogradništvu. Za potrebe strokovnih vinogradniških del (povezovanje trsov in podobno) so zaposlili kmetijskega tehnika s specializiranimi znanji vinogradništva in dva vrtnarja.

Sredstva, ki so jih doslej vložili v vinograd na Piramidi, znašajo okoli 20 tisoč evrov. V Snagi se že pripravljajo tudi na trgatev. Ko bo grozdje obrano, ga bodo predali izbranemu vinarju, da iz njega naredi vino, ki ga bo nato Snaga ponujala v odkup za protokolarne in turistične namene – tukaj se vključujeta tudi Mestna občina Maribor in Zavod za turizem Maribor Pohorje.

Vinograd na Piramidi je dober primer povezovanja podjetij in zavodov v večinski občinski lasti in dobre prakse, kako lahko s povezovanjem in medsebojno podporo prispevamo h kakovostnejšemu okolju, v katerem živimo in ustvarjamo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.