12:32, pet, 17. Maj

Stečajni po neuspeli poravnavi z MOM plačilo žičnic terja na sodišču





Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski je po neuspešnih poskusih poravnave in več cenitvah žičniških naprav na Pohorju, ki jih je po propadu podjetja prevzela mariborska občina, uresničil napovedi in na sodišče vložil zahtevo za plačilo. Vendar zdaj zahteva 17 milijonov evrov, kolikor je knjigovodska vrednost premoženja.

Dubrovski je kmalu po občinskem prevzemu žičnic, za katere je imela družba od leta 2009 sklenjeno 40-letno koncesijo, zdaj pa z njimi upravlja Marprom, zahteval plačilo v omenjeni vrednosti, medtem ko sta se občina Ruše in država svojemu delu lastnine odrekla.

Mestna občina se s tako visokim zneskom, ki ga niti nima od kod vzeti, ni strinjala, zato je opravila svojo precej nižjo cenitev, v višini treh milijonov evrov. Ker je bilo to nesprejemljivo tako za Dubrovskega kot za DUTB, ki se kot upnik lahko nadeja poplačila, je slednji opravil svojo cenitev, ta pa je bila precej bližje knjigovodski vrednosti. Ko je že kazalo, da se bodo vse strani v okviru mediacije uspele dogovoriti za okoli sedem milijonov evrov, občina tudi na to ni pristala in je predlagala novo cenitev. Tudi ta pa jo je februarja očitno presenetila, saj je znašala 14,5 milijona evrov.

MOM trenutna višina ni po godu

Njene višine na občini doslej niso želeli komentirati, so pa hitro dali vedeti, da jim ocenjena vrednost tudi tokrat ni po godu, ob tem pa dodali, da zagovarjajo stališče neodplačnega prenosa lastnine iz DUTB na občino. O tem naj bi že potekali razgovori na gospodarskem ministrstvu, pri tem pa se občina sklicuje na primer Kanina.

pohorje

Takšna poteza pa je neprijetno presenetila Dubrovskega, saj po njegovem iz tega izhaja, da je bilo leto in pol pogajanj le vlečenje za nos in neresen pristop k reševanju problematike. Bili so namreč tik pred podpisom poravnalne pogodbe, ki bi bila za občino bistveno ugodnejša od sedaj vloženega zahtevka. Mariborska občina po njegovih besedah tudi izhaja iz napačnega stališča, da gre za premoženje v lasti države, kar pa ne drži, niti ni last DUTB, pač pa last zasebnega podjetja v stečaju, ki ima svoje upnike in se vodi po stečajni zakonodaji. V njej pa nikjer ni predvideno, da bi nekdo iz stečaja lahko brezplačno prevzemal premoženje, upniki pa bi se v takih primerih lahko obrisali pod nosom.

Takoj po pridobitvi zadnje cenitve je skupaj z DUTB dal pobudo za sestanek z občinskimi možmi, ki pa ga je direktor mestne uprave Simon Štrancar preko odvetniške pisarne Zečević do dokončnega zavzetja stališča zavrnil. Po njihovem prvem mnenju pa se v izdelani cenitvi nahajajo “znatne nedoslednosti in nasprotja”, zato so jo predali v pregled strokovnjaku, ki bo podal mnenje glede določenih spornih okoliščin.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.