00:29, čet, 2. Maj

Talum z evropskim denarjem do digitalizacije procesov





Kidričevski Talum, ki v zadnjem desetletju poleg intenzivnega prestrukturiranja veliko pozornosti namenja tudi digitalizaciji svojih procesov, v sodelovanju s podjetjema Inova IT in Comland začenja projekt Aluminij 4.0, s katerim bodo nadaljevali digitalno preobrazbo tovarne. Za projekt so pridobili 2,2 milijona evrov evropskega denarja.

Skupna vrednost projekta znaša 6,2 milijona evrov, približno tretjino evropskega denarja pa bodo kot eden od 23 prejemnikov v Sloveniji prejeli v sklopu načrta za okrevanje in odpornost.

Kot je ob današnji predstavitvi projekta pojasnil prvi mož Taluma Marko Drobnič, bodo konzorcijski partnerji z njim okrepili dejavnosti vpeljevanja naprednih digitalnih tehnologij v proizvodnji aluminija. Med drugim bodo razvili in implementirali rešitve za poenostavljanje in pospešitev procesov na določenih področjih, ki jih bodo v nadaljevanju širi in implementirali naprej.

“Želimo vzpostaviti tudi testno okolje za napredne digitalne tehnologije, tako imenovano Sobo 4.0, kjer bomo testirali, nadgrajevali in razvijali rešitve v smeri pametne tovarne,” je dodal predsednik uprave omenjene državne družbe, ki se zadnja leta precej posveča avtomatizaciji, robotizaciji in informatizaciji procesov.

Priprava celovito zastavljenega dolgoročnega koncepta

Vsebinsko je sicer projekt po besedah vodje projekta v Talumu Antona Verdnika razdeljen na dvanajst sklopov oziroma aktivnosti, ki odgovarjajo na globalne izzive proizvodnje, značilne za Talum in širšo industrijo predelave aluminija ter se navezujejo na konkretne izzive tovarne in konzorcijskih partnerjev.

Med te sodijo priprava celovito zastavljenega dolgoročnega koncepta in ideje digitalizacije tovarne do leta 2024, pametna logistika, robotizacija linije in robotizacija zlaganja na področju proizvodnje rondelic in ulitkov, vzpostavljanje digitalne podatkovne platforme v proizvodnji, digitalna podpora uporabnikom, digitalni potni list in orodje za digitalno planiranje ter simulacijo, pa tudi vzpostavljanje digitalnih delovnih mest.

Podjetje Inova IT bo po besedah Simona Juriča pokrivalo tehnologije digitalnih dvojčkov ter veriženja blokov in nekatere elemente umetne inteligence ter strojnega učenja, podjetje Comland pa po besedah Darka Mišova vizualizacijske sisteme za prepoznavo, ki se uporabljajo v procesih izdelave izdelkov za zagotavljanje končne kakovosti izdelkov ter zmanjševanja izmeta.

Talum z digitalno preobrazbo postal pametna tovarna

Drobnič je sicer na predstavitvi poudaril, da bo Talum z digitalno preobrazbo postal pametna tovarna, ki bo sposobno hitro in učinkovito odgovarjati na zahteve in spremembe na trgu ter se povezovati v nove digitalne verige vrednosti.

“V vsakem trenutku bo na podlagi zbranih podatkov pripravljena in odporna na morebitne različne nepredvidljive dogodke v okolju ter trajnostno naravnano tako z vidika procesov in izdelkov kot tudi z vidika okoliškega in družbeno odgovornega ravnanja, kjer se pričakuje še dodatne zahteve in standarde pri zniževanju ogljičnega odtisa, obvladovanje celovitega življenjskega cikla izdelka ter upoštevanje principov krožnega gospodarstva in energijske učinkovitosti,” je še dodal Drobnič.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.