21:18, pet, 3. Maj

To so razlogi, zakaj Pahor vrača odlikovanja Janši, Kacinu, Bavčarju, Bučarju, Peterletu in Ruplu. Ti so odlikovanja leta 1993 zavrnili





Šest vidnih predstavnikov slovenske osamosvojitve bo na posebni slovesnosti v Predsedniški palači od predsednika Boruta Pahorja sprejelo vrnjena odlikovanja Zlati častni znak svobode.

V luči obeleževanj 30. obletnic ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor po dialogu s prejemniki Zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993. Dne 21. junija 1993 so namreč z odprtim pismom, ki so ga vsi podpisali, simbolno zavrnili odlikovanje Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel. To so storili tudi stvarno, tako da so Uradu Predsednika Republike vrnili listino in znak. Na  slovesnosti v Predsedniški palači, na predvečer dneva samostojnosti in enotnosti, pa bo vsem tem Pahor ponovno izročil ta odlikovanja. V imenu pokojnega Bučarja bo odlikovanje sprejel njegov sin Janez Bučar.

Iz Urada predsednika RS ob tem sporočajo, da so odlikovanci izjavili: “Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom RS izrazili pripravljenost, da sprejememo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi.”

Kaj se je dogajalo leta 1993?

21. junija 1993 so dobitniki v odprtem pismu takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu napisali, da vračajo  prejeta odlikovanja. Vrnili so jih kar v vrečki, ob tem pa zapisali daljše pismo, v katerem je med drugim pisalo, da dve leti po osvoboditvi, samostojnosti in neodvisnosti postaja slovenska država “v očeh in dejanjih dela naših oblasti in politične javnosti sporna, še bolj sporni pa so za te kroge tisti, ki so si za samostojnost najbolj prizadevali”, poročajo na portalu N1. Prejemniki odlikovanj so takrat še zapisali, da so priče politiki razvrednotenja  slovenske samostojnosti, “vse glasnejše so v tujini in pri nas pobude za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije”. Kučanu so vsi skupaj sicer očitali, da se je zavzemal in zanimal za vojaške pokojnine oficirjev JLA, za odkupe vojaških stanovanj ter da je premalo pozornosti posvetil otrokom in svojcem padlih v vojni za Slovenijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.