05:39, tor, 21. Maj

Trgovci iščejo upokojence, ki bi delali pri njih po pogojih, ki jih določa zakon. Bodo s tem pomagali tako sebi kot upokojencem?





Nekaj trgovcev v svoje delovne vrste vabi upokojence. Med njimi je trgovec Tuš, ki išče delovno silo tudi med upokojenci, prav tako tudi Spar. Med razlogi za to je zmanjšati vrzel, ki je nastala, saj mlajše delovne sile ni oziroma se ne javlja na oglase za delo. Upokojenci, ki z nizkimi pokojninami komaj preživijo, so se na oglase za tovrstno delo množično odzvali.

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije veliko upokojencev nima zagotovoljenega dostojnega življenja, so zapisali pri Večeru. Pod pragom revščine je namreč več kot 97.000 upokojencev, največ samskih žensk oziroma vdov. Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na svoji predstavitvi napovedal prizadevanja, da bo pokojnina za polno delovno dobo znašala vsaj 700 evrov neto.

Upokojenci z nizkimi pokojninami iščejo delo in zaslužek

Preden se bo to zgodilo, pa morajo upokojenci preživeti pri zelo nizkih pokojninah.  Tisti, ki še zmorejo, iščejo ob tem dodaten vir zaslužka. To so prepoznali tudi nekateri trgovc, med njimi tudi Tuš, pišejo pri Večeru.  Tuš je namreč na družbenem omrežju nagovoril upokojence, da jim nudi sproščeno delovno okolje in prilagodljiv delovni čas, z urno postavko 7 evrov bruto. Niso sicer napisali za točno katero delo gre. So pa povedali, da je odziv nadpovprečen. In kaj to pomeni za njihove pokojnine? Tuš je odgovoril, da so upokojenci pri delu vezani na število opravljenih ure, kot veleva zakon, tako njihova pravica do pokojnine in njena višina ostaneta nespremenjeni.

Pri nekaterih trgovcih dobrodošli, saj delovne sile ni dovolj

Upokojenci so kot delovna sila dobrodošli tudi v Sparu, pri Večeru pišejo, da so so v Sparu izpostavili pozitivne plati takega dela tako za upokojence kot tudi delodajalce.  Na drugi strani pa Večer piše o podjetju Hofer, kjer je starostna struktura zaposlenih mlajša in kjer nimajo zaposlenega nobenega upokojenca. Tako je po njihovem poročanju tudi v Lidlu.  V Tušu sicer priznavajo, da delovne sile trenutno ni dovolj, zato so se obrnili tudi na upokojence. Tak ukrep imajo tudi v Sparu, kjer jim primanjkuje določenih profilov poklicev v trgovskem poslu.

Omejeni tako s številom ur kot tudi z zaslužkom

Zavod RS za zaposlovanje poroča, da se neskladja na trgu dela poglabljajo, da imajo delodajalci težave pri iskanju kadra, tako menijo tudi pri Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).  Tako so se podjetja res lotila iskanja delovne sile med upokojenci, ki pa so omejeni s številom ur v mesecu. Skladno z zakonodajo do konca leta 2022 je to namreč največ 90 ur v koledarskem mesecu oziroma največ trikrat v koledarskem letu do 120 ur v koledarskem mesecu, seštevek ur opravljenega začasnega ali občasnega dela pa v koledarskem letu ne sme preseči 1080 ur. Predsednica sindikata upokojencev (SuS) Francka Ćetković pa je za Večer povedala, da jo čudi, da delodajalci na drugi strani skočijo v zrak, ko sindikati zahtevajo dvig minimalne plače. Meni namreč, da “bi podjetja z dostojnimi plačami in delovnimi pogoji lažje pridobila delavce”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.