09:46, čet, 2. Maj

V Dogošah postavljajo demonstracijski objekt za prikaz ponovne uporabe gradbenih odpadkov





V okviru evropskega projekta Cinderella v Dogošah pri Mariboru postavljajo demonstracijski objekt za prikaz možnosti ponovne uporabe odpadnih materialov v gradbeništvu. Tamkajšnji krajani so bili sicer zaskrbljeni zaradi morebitnih negativnih vplivov na okolje, a avtorji zagotavljajo, da zadeva ni nevarna in da bo objekt po petih letih odstranjen.

Vir: bralec
Medtem ko se zaenkrat večino gradbenih odpadkov, na primer od obnove cest ali drugih projektov v občini, vozi na odlagališča, želijo s tem projektom pokazati, da jih je mogoče ponovno uporabiti na različne načine. “S tem med drugim zmanjšamo porabo primarnih naravnih virov oziroma so tisti viri, ki so že vzeti iz narave, čim dlje v uporabi,” je pojasnil Igor Kos z mariborskega Inštituta Wcycle.

V demonstracijskem objektu v Dogošah želijo te načine praktično prikazati. “Ljudje smo pač takšni, da lažje verjamemo, ko nekaj vidimo,” je dejal Kos. “Gre za osnovno demonstracijo v manjšem obsegu, torej z manjšo količino materiala. Gre za podobno dejavnost, ki jo na tem območju že izvaja zasebno podjetje, torej ne gre za dodatno obremenjevanje okolja, zato je strah domačinov odveč,” je dodal.

Objekt naj bi začel opravljati svojo nalogo konec poletja. Trenutno so v fazi projektiranja, za to pa so pridobili tudi že vso potrebno dokumentacijo. Uspeli so tudi pomiriti okoliške prebivalce, saj ti po podrobni preučitvi projekta in zagotovitvi, da ne gre za obdelavo nevarnih odpadkov ali večjih količin materiala, nimajo več pripomb, je za STA potrdil predsednik mestne četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci Oton Štrucl.

Sprva so želeli na tej lokaciji postaviti tudi demonstracijski objekt za projekt Urbana zemljina za hrano (Urban Soil 4 Food), v katerem se v Inštitutu Wcycle s partnerji ukvarjajo s preučevanjem možnosti predelave bioloških odpadkov v uporabne zemljine. A so se zaradi zaskrbljenosti domačinov odločili, da bodo ta objekt prestavili v Selnico ob Dravi. Tudi tam naj bi delo začeli v drugi polovici letošnjega leta.

V projektu Cinderella so združili moči mariborsko komunalno podjetje Nigrad, Inštitut Wcycle in Zavod za gradbeništvo Slovenije. Decembra 2017 so bili uspešni na razpisu za evropska sredstva na področju sistemskih eko-inovativnih pristopov k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo. Pridobili so financiranje v višini skoraj 1,7 milijona evrov v štirih letih trajanja projekta, torej do leta 2021.

Skupno je EU za projekt Cinderella, v katerem sodeluje še deset partnerjev iz Italije, Španije, Hrvaške, Srbije, Poljske in Nizozemske, namenila 6,7 milijona evrov. Projekt se po navedbah sodelujočih osredotoča na iskanje rešitev za prihajajočo intenzivnejšo urbano gradnjo, saj se predvideva, da bo do leta 2050 v urbanih predelih živelo skoraj 86 odstotkov svetovne populacije. Ker je gradbeništvo velik porabnik surovin, so potrebni novi, bolj trajnostni pristopi, ki so hkrati ekonomsko bolj učinkoviti.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.