10:49, sre, 8. Maj

V Dupleku Drava že poplavlja





Drava je v občini Duplek ponekod že prestopila bregove in zajezila potoke, je povedal župan Mitja Horvat, a dodal, da za zdaj hujšega ni. Dostop do dveh hiš sicer trenutno ni mogoč, a sami hiši nista ogroženi. Glede na napovedi pričakuje, da bodo ogroženi predvsem nižje ležeči predeli Dvorjan, kjer tudi sicer najpogosteje prihaja do težav.

vrece poplave

“Zaenkrat razmere spremljamo, ljudem pa svetujemo, da izpraznijo spodnje prostore in upajo na najboljše. Protipoplavne vreče so pripravljene in jih je še vedno mogoče dvigniti na režijskem obratu,” je povedal Horvat.

Ob tem je župan Dupleka, ki so ga poplave pred natanko dvema letoma precej prizadele, še dodal, da v občini ocenjujejo, da naj bi ob takih pritokih, kot so trenutno napovedani, sicer še nedokončani nasip vendarle obvaroval območje Dupleka.

Drava je sicer po podatkih Uprave za zaščito in reševanje v spodnjem toku doslej največ težav povzročila v občini Starše, kjer je voda pričela poplavljati na območju naselja Loka, v Krčevini pri Vurbergu pa že ogroža nekaj objektov.

Že v četrtek zvečer so gasilci v Stojncih v občini Markovci s protipoplavnimi vrečami preventivno zaščitili stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, v Dolanah v občini Cirkulane pa so gasilci ob pomoči pripadnikov civilne zaščite in prostovoljcev začeli polniti protipoplavne vreče in z njimi zgradili nasip okoli ene od stanovanjskih hiš.

Kot je povedal vodja ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, so sicer razmere trenutno še umirjene, so pa ljudi že začeli opozarjati na možne nevarnosti. Zaprta je tudi regionalna cesta Spuhlja – Zavrč. Obvoz za osebna vozila je preko Muretincev, za tovorna vozila in avtobuse pa je obvoz preko Središča ob Dravi.

“Vsem devetim občinam, ki ležijo na območju Drave, smo izdali navodilo, da naj se pripravijo na težave ter občane o tem sproti obveščajo. Dežurne službe opazujejo dogajanje. Popoldne bi se lahko razmere glede na prognoze poslabšale,” je še dodal Murko.

Po besedah tehničnega direktorja Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Andreja Tumpeja je od četrtka zvečer stalen dotok Drave iz Avstrije okoli 1500 kubičnih metrov na sekundo in tako naj bi po napovedih bilo tudi danes čez dan. “Drava se razliva, a ne v velikih razsežnostih,” je povedal davi.

V Mestni občini Maribor so bila po besedah vodje mariborske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc aktivirana tri prostovoljna gasilska društva in občinski štab civilne zaščite, čeprav reka zaenkrat še ne ogroža prebivalcev.

“Po posameznih lokacijah Malečnik, Trčova in Dogoše so tekom noči namestili protipoplavne vreče pri tistih objektih, za katere so ocenili, da bi lahko bili ogroženi. Tu je šlo za okoli deset objektov,” je povedala.

Na vremenske razmere so sicer pozorni v vseh občinah v Podravju. “Vse občine imajo pripravljene protipoplavne vreče. Iz našega regijskega skladišča smo za potrebe občine Starše na njihovo zaprosilo priskrbeli še 300 dodatnih vreč. Če bo potreba, jih bo na voljo še več,” je dodala Grilančeva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.