01:25, čet, 9. Maj

V Dupleku razmere za zdaj obvladljive





V Dupleku, ki so ga poplave pred natanko dvema letoma precej prizadele, so po današnjem povišanem pretoku Drave razmere za zdaj še vedno obvladljive, je povedal tamkajšnji župan Mitja Horvat. Drava je sicer prestopila bregove na običajno poplavno najbolj izpostavljenih mestih, vendar so trenutno ogrožene le tri hiše v Dvorjanah.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

“Trenutno povišana Drava ogroža le nekaj objektov na najbolj izpostavljenih mestih, katerih lastniki so sicer poplav že vajeni. Razmere resno spremljamo naprej. Upamo, da se ne bo uresničil kakšen črn scenarij in da bodo obveljale zadnje bolj optimistične napovedi, ki kažejo na umirjanje razmer,” je povedal Horvat.

Štab civilne zaščite in prostovoljni gasilci v Dvorjanah so aktivni že od četrtka in so vseskozi opravljali tudi nočno dežurstvo. Njihove aktivnosti so trenutno v glavnem usmerjene v preventivne dejavnosti, danes so si ogledovali teren. Posredovali so tudi pri reševanju imetja v eni od nižje ležečih kleti. Razen treh hiš za zdaj večje škode na samih objektih ni, so pa poplavljena kmetijska zemljišča.

Po zadnjih napovedih, ki se spreminjajo iz ure v uro, kaže na bolj optimističen trend. Kot je dodal župan, jim gre na roko tudi to, da ni vsaj močnejših lokalnih padavin, tako da ne poplavljajo lokalni vodotoki, ki niso zaščiteni s protipoplavnimi nasipi in bi sicer zagotovo poplavljali, potem ko bi Drava zajezila njihove izlive. To pa po besedah Horvata pomeni, da so vsaj gosto poseljena naselja Zgornjega in Spodnjega Dupleka tokrat varna pred poplavami.

Nekaj težav imajo tudi v Staršah, kjer so gasilci dopoldne črpali vodo iz stanovanjske hiše, voda pa je zjutraj pričela poplavljati na območju naselja Loka, zaradi česar sta bili ogroženi dve hiši. Do manjšega razlitja Drave je prišlo tudi v Krčevini pri Vurberku, kjer je voda ogrožala nekaj objektov.

Največ negotovosti je za zdaj v spodnjem delu toka Drave, kjer povečanje gladine še pričakujejo. V Stojncih v občini Markovci so gasilci že v torek s protipoplavnimi vrečami preventivno zaščitili stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, v Dolanah v občini Cirkulane pa so ob pomoči pripadnikov civilne zaščite in prostovoljcev začeli polniti protipoplavne vreče in z njimi zgradili nasip okoli ene od hiš, ki bi lahko bila ogrožena.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.