10:47, tor, 23. Apr

V Mariboru in okolici primanjkuje policistov





Kot načeloma velja za vso Slovenijo, tudi na Policijski upravi Maribor primanjkuje policistov. Trenutno je zaposlenih skoraj za četrtino manj od predvidene sistemizacije delovnih mest. Kljub temu zagotavljajo “ustrezno število patrulj, ki se lahko odzovejo na vse vrste interventnih dogodkov,” bi pa bili veseli novih sodelavcev.

Še do jutrišnjega je aktualen vpis za novo, 4. generacijo kandidatov za Višjo policijsko šolo: “Zaposlovanje je v Policiji centralizirano in se za policiste izvaja na dva načina:
– višješolski študijski program (VPŠ) za poklic Policist (traja 2 leti)
– usposabljanje kandidatov za policiste nadzornike državne meje (za izvajanje nalog varovanja zunanje schengenske meje), kjer usposabljanje traja 6 mesecev,
” pojasnjujejo na PU Maribor. Po uspešno zaključenem šolanju se policiste (glede na potrebe) razporedi po policijskih upravah, a Maribor je lani “izvisel”, saj so nove sodelavce dobili v Ljubljani, Kranju, Celju in Novi Gorici.

policija, motorji

Skoraj četrtino premalo kadra
Na dan 31. 1. 2018 je stanje sistemizacije in zasedenosti na PU Maribor sledeče: 1.440 sistemiziranih delovnih mest, 1.081 zasedenih (75,07%)“, pojasnjujejo na PU Maribor. Po vsej Sloveniji se zasedenost delovnih mest na policijskih upravah giblje med 71 in 82 odstotki. “Policija si na več načinov prizadeva pridobiti nov kvaliteten kader, glede na dvig zahtevnosti nalog policije,” dodajajo na PU Maribor.

Povprečna plača policista znaša 911 evrov neto
Začetna plača po končanem izobraževanju na Višji policijski šoli za pridobitev poklica policist: “povprečna izplačana bruto plača javnim uslužbencem v 23. plačnem razredu za delovno mesto POLICIST SR je bila za julij 2017 v višini 1.343,54 € bruto (911,05 € neto),” pojasnjujejo na PU Maribor. Plače policistov pa se glede na posamezne policijske uprave ne razlikujejo. Je to dovolj, glede na izpostavljenost, ki se ji policisti zaradi narave dela ne morejo izogniti?

Približno 80.000 interventnih klicev letno
V lanskem letu so na PU Maribor sprejeli 76.903 klicev na interventno številko 113. “Nujnih interventnih klicev je bilo 833 ali 18,8 % več kot leta 2015“, pojasnjujejo na PU Maribor. To pomeni, da je na interventnih dogodkih posredovalo 34.586 policijskih patrulj, kar pomeni najmanj toliko policistov, saj je lahko na posamezni dogodek napotenih več policistov “ali pa na posameznem dogodku sodeluje več različnih enot (na primer policisti PP in policijski inšpektorji), določene naloge pa zahtevajo več časa – tudi za administrativne naloge (npr. hujše prometne nesreče, delo kriminalistov ipd.),” dodajajo na PU Maribor. Ne glede na pomanjkanje kadra, se morajo odzvati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.