07:19, sob, 11. Maj

V Mariboru predstavitev možnosti trajnostnega razvoja mest





Na rektoratu Univerze v Mariboru danes poteka informativni dan evropskega programa URBACT, ki podpira trajnostni razvoj mest ter skozi izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks mestom pomaga razvijati rešitve za ključne urbane izzive. Informativni dan je skupaj s predstavniki programa organiziralo ministrstvo za okolje in prostor.

predlog-3_nabrežje-e1392849507193
Foto: URBACT.si

Program URBACT je financiran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namenjen je povezovanju evropskih mest in občin za izmenjavo izkušenj in znanj na področju urbanih politik ter spodbujanju celostnega in vključujočega oblikovanja politik za trajnostni urbani razvoj.

Kot so pojasnili na ministrstvu, omenjeni program v novi finančni perspektivi 2014-2020 prevzema ključno vlogo pri povezovanju mest in mestnih območij ter postaja pomemben instrument za podporo pri izvajanju urbanih politik na nacionalni in evropski ravni. Med leti 2007 in 2013 je bilo v program vključenih 500 mest, 29 držav in 7000 aktivnih udeležencev.

Informativnega dne se udeležujejo mesta in občine, ki želijo razvijati trajnostne in celostne urbane politike mest. S sodelovanjem v URBACT programu dobijo priložnost za deljenje svojih izkušenj z drugimi mesti po Evropi, hkrati pa se lahko drug od drugega in drugih veliko naučijo. Poleg mest in občin se informativnega dneva udeležujejo tudi drugi deležniki, ki delujejo na področju spodbujanja trajnostnega urbanega razvoja.

V Mariboru bodo predstavniki programa iz Pariza podrobno predstavili možnosti za sodelovanje v tretji generaciji projektov, ki se bodo pričeli z objavo razpisa marca 2015. Že doslej uspešna slovenska partnerska mesta – Celje, Ljutomer in Maribor – bodo delila svoje izkušnje s sodelovanjem v projektih in ponudila poglobljeni vpogled v sam program.

Več kot 150 povabljenih predstavnikov slovenskih mest in občin ter partnerji iz tujine se bodo na dogodku med drugim seznanili tudi z nacionalnim okvirom za trajnostni urbani razvoj, zlasti s trajnostnimi urbanimi strategijami.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.