08:04, sob, 11. Maj

V Pokrajinskem muzeju vztrajajo, a program bo okrnjen





V Pokrajinskem muzeju Maribor so danes predstavili program aktivnosti v tem letu. Direktorica Muzeja Mirjana Koren je že uvodoma opozorila na negotove finančne razmere, s katerimi se soočajo: od ministrstva za kulturo še vedno niso dobili pogodbe o sofinanciranju, kar predstavlja 80% prihodkov.

pokrajinski muzej 2

Nimamo 200-članskega ansambla, vsi, ki sestavljamo ekipo, smo tukaj za mizo, kar ni normalno za tiskovno konferenco, a že nekaj časa nismo več v normanih razmerah,” je dejala Korenova. Program, ki so si ga zastavili, bodo realizirali (četudi so zaenkrat prepuščeni začasnemu financiranju) “je pa vprašanje v kako okrnjeni obliki“, je še pojasnila. V Muzeju je trenutno zaposlenih 16 oseb. Namesto želenih 6, so jim odobrili 3 javne delavce. Iz vsega tega je sledilo krajšanje delovnega časa in opuščanje dodatnih aktivnosti. Muzej bo odslej odprt od torka do sobote, od 10ih do 18ih, kar pomeni, da ne bo več odprt ob nedeljah in praznikih. Odreči so se morali tudi željam po prevzemu “Čuvajnice na stolpu”, ki so jo v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK leta 2012) postavili na vrhu zvonika mariborske stolne cerkve.

pokrajinski muzej 3

Kljub vsemu, pripravljajo razstavo, posvečeno mariborskemu profesorju in kulturnemu ustvarjalcu Rudolfu Gustavu Puffu, nadaljujejo z andragoškim programom k razstavi “Kri iz večernih sladkih oblakov”, odpirajo kiparski depo… maja načrtujejo “Mesec mode v Muzeju”, katerega rdeča nit bodo 50-eta leta 20. stoletja itd.
Ta četrtek, 29. januarja, bodo začeli s celoletnim programom predavanj o usodah velikih vojn. Predstavljali bodo tudi druženske zgodbe ter zasebne zbirke iz časa začetkov prve svetovne vojne ter Soške fronte. Srečanja bodo v Kinu Partizan, na otvoritvenem pa do predavala Aleš Maver, z Oddelka za zgodovino na UM.

4. februarja bodo v grajski bastiji razstavili del kostumov iz gledališke predstave Oresteja (Drame SNG Maribor), ki jih je izdelal akademski kipar Miljenko Sekulić.
Kiparski depo bodo odprli 8. februarja, na slovenski kulturni praznik.
Rastoča razstava Puffovo stoletje bo na ogled med februarjem in decembrom. Vzporedno s predstavitvijo življenja in dela Puffa, želijo v Muzeju predstaviti Maribor v 19. stoletju, ki je bil čas vzpona meščanstva, industrijske revolucije, pomladi narodov in oblikovanja narodne zavesti.
Nadaljevali bodo tudi z muzejskimi večeri in vrsto pedagoških programov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.