03:11, pet, 26. Apr

V Ptuju vse pripravljeno na 8. Bogatajeve dneve zaščite in reševanja





Na Ptuju bodo v organizaciji Uprave za zaščito in reševanje ter Mestne občine Ptuj med 26. in 28. majem potekali že 8. Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja. Gre za osrednjo prireditev v državi, na kateri se širša in strokovna javnost bienalno seznanjata z dejavnostmi zaščite, reševanja in pomoči. Na prireditvi svoje aktivnosti in opremo predstavljajo enote Civilne zaščite, različne reševalne in druge domače in tuje službe ter nevladne organizacije, ki so vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je na današnji novinarski konferenci izrazila zadovoljstvo, da bo mesto končno gostilo osrednjo prireditev s področja zaščite in reševanja, saj je bila ta zaradi covida-19 prestavljena. »To področje je za nas izjemnega pomena, sploh v zadnjem obdobju, ko smo se soočali z različnimi naravnimi nevšečnostmi,« je dejala in spomnila na neurje, ki je območje prizadelo leta 2014. Nuška Gajšek je dogodek na Ptuju označila kot izjemno priložnost za povečanje varnosti v mestu, ki ji sicer namenjajo veliko pozornosti, kar potrjujejo številne nagrade za najbolj varno slovensko mestno občino. »Vesela sem, da bomo z zelo različnimi prikazi v mestu prebivalcem, tudi mlajšim, pokazali, kako pomembno je prostovoljstvo. Da imamo gasilske enote in enote Civilne zaščite popolnjene ter da to ni nekaj samoumevnega,« je še povedala.

Glavna prireditvena prostora Bogatajevih dni zaščite in reševanja bosta Parkirišče Volkmerjeva cesta in Ptujska mestna tržnica

Namen prireditve je predstavila Olga Andrejek iz Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Uprave za zaščito in reševanje. Gre za največji tovrstni dogodek, ki se bienalno seli po Sloveniji, poleg mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja v Gornji Radgoni. Glavni cilj dogodka je, kot je dejala Olga Andrejek, predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami prebivalcem širšega območja, jih seznaniti s silami na državni ravni, ki so v 24-urni pripravljenosti za odzivanje na naravne in druge nesreče, ter z osnovnimi ukrepi ravnanja vsakega posameznika za večjo zaščito. Med cilji so tudi seznanitev strokovne javnosti s sodobno opremo in sredstvi, namenjenimi reševanju, izmenjava njihovih znanj in izkušenj na strokovnih srečanjih ter njihovo druženje, tudi na različnih tekmovanjih v sklopu prireditve, ki je za učinkovito reševanje velikega pomena. Posebna poudarka bosta tudi na predstavitvi tujih reševalnih služb in na številnih aktivnostih, namenjenih šolski in predšolski populaciji, med katerimi bo tudi lutkovna predstava Pikec Ježek in gasilko Jež.

Glavna prireditvena prostora Bogatajevih dni zaščite in reševanja bosta Parkirišče Volkmerjeva cesta in Ptujska mestna tržnica, kjer se bodo v osrednjem šotoru predstavljale enote zaščite, reševanja in pomoči iz Slovenije, kot tudi civilna zaščita Hrvaške in Italije. V šotoru bo več računalniških prikazov, kot na primer gašenje požarov in protipoplavna zaščita, ter prikazi simulacij, kako se različne vrste nesreč zgodijo.

Poseben kotiček bo namenjen otrokom, ki jih pričakujejo več kot tisoč, na voljo pa bodo tudi različna gradiva in promocijski material. V drugem šotoru bo najsodobnejšo opremo in sredstva predstavljalo 84 razstavljavcev, od tega 64 domačih in dvajset iz držav EU in Velike Britanije. Okoli šotorov bo več predstavitev. Uprava za zaščito in reševanje bo predstavila opremo za posredovanje ob naravnih in drugih nesrečah na ravni regije, enoto za iskanje in reševanje v urbanih okoljih (MUSAR – Medium Urban Search And Rescue), mobilno dekontaminacijsko postajo, vodne baraže, vozilo za zveze, kuhinjo, logistično prikolico, različna terenska vozila ter poveljniško vozilo Gasilske zveze Slovenije. Obiskovalci se bodo lahko preskusili v gašenju z gasilnikom in si ogledali dinamične predstavitve gorske, jamarske, kinološke in drugih reševalnih služb, Slovenske vojske in Policije.

Priprava na julijsko gasilsko olimpijado v Celju 

Osem strokovnih posvetov, ki bodo v Termah Ptuj, prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj in Narodnega doma Ptuj, bo namenjenih varstvu pred požarom, izdelavi ocen požarne ogroženosti ter požarni ogroženosti zaradi baterij, kar bo sicer osrednja tema letošnjega oktobra kot meseca požarne varnosti. Proslavili bomo 10. obletnico organiziranja psihološke pomoči za strukture iz sistema, poseben posvet bo za gasilske enote širšega pomena, za Slovensko združenje za požarno varnost in Rdeči križ Slovenije. Posvet o načrtovanju in gradnji infrastrukture na področju civilne zaščite bo namenjen tudi predstavnikom iz drugih evropskih držav in z območja jugovzhodne Evrope. V sklopu Bogatajevih dni bo kot priprava na julijsko gasilsko olimpijado v Celju uradni trening tekmovalnih enot Gasilske olimpijade na ptujskem mestnem stadionu, organizirana bosta mednarodno gasilsko tekmovanje članskih desetin, na katerega je prijavljenih približno 50 desetin iz Slovenije in tujine, ter tekmovanje 16 ekip iz gasilskih enot širšega pomena v tehničnem reševanju pri prometnih nesrečah. V mestnem jedru bo tudi na Ptuju izvedeno regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki bo prvič potekalo po novem modelu, nanj pa se je prijavilo enajst ekip. Za pripadnike sistema zaščite in reševanja bo na območju Term Ptuj petkilometrski tradicionalni Tek 112, je dogajanje podrobneje predstavil vodja ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Dragomir Murko.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.