13:41, pon, 29. Apr

V Trboveljski občini cene ogrevanja 57-odstotkov višje, tako bodo pomagali občanom





Trboveljski občinski svetniki so na sredini seji sprejeli pravilnik o pomoči prebivalcem pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja zaradi skokovite rasti cen zemeljskega plina in premoga v zadnjem obdobju. Merilo za pridobitev pomoči pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja bo mesečni neto dohodek, prejet v mesecu pred oddajo vloge.

Kot je zapisano na spletnih straneh trboveljske občine, bo pravilnik stopil v veljavo s 1. januarjem in se bo uporabljal do konca tekoče ogrevalne sezone oziroma do 31. maja prihodnje leto.

Da bi bile upravičene do pomoči, morajo imeti samske osebe po pravilniku mesečni neto dohodek do največ 800 evrov, družine pa do 450 evrov na družinskega člana. Pomoč pri plačilu stroškov ogrevanja bodo lahko dodelili za največ dva meseca v ogrevalni sezoni 2021/2022, in sicer v višini polovičnega zneska stroškov ogrevanja stanovanjske enote, vendar največ do 70 evrov na mesec.

Vlagatelj bo moral pred oddajo vloge za pomoč pri plačilu stroškov uveljavljati druge možne oblike pomoči za ta namen, kot so izredna denarna socialna pomoč oz. druge oblike pomoči za ta namen.

O upravičenosti do pomoči bo odločala komisija, sestavljena iz predstavnikov občine, pristojnega centra za socialno delo in Območnega združenja Rdečega križa Trbovlje. S pomočjo pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja želi trboveljska občina doseči tiste občane, ki jih bo energetska kriza najbolj prizadela.

Komunala Trbovlje je uporabnikom oktobra poslala obvestilo o 57-odstotni podražitvi ogrevanja, novembra pa so ogrevanje dodatno podražili še za 16,18 odstotka.

Z odločitvijo za pomoč občanom pri plačilu stroškov ogrevanja so se v Trbovljah pridružili podobni odločitvi mariborske občine, ki bo najranljivejšim občanom ponudila pomoč pri soočanju s podražitvami ogrevanja v obliki energetskih vavčerjev. V začetni fazi bo ta denarna pomoč na posameznika znašala 15 evrov.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.