11:03, tor, 30. Apr

Več obrtnikov dvignilo cene svojih izdelkov in storitev, inflacija se ne umirja





Gospodinjski proračuni so vse bolj obremenjeni, v zadnjem letu so namreč narasli tako storški goriva in energije, dvignile so se najemnine in drugi stroški.

Statistični urad  je objavil podrobne podatke indeksov življenjskih potrebščin, pri tem se vidi, da so stroški bivanja med najpomembnejšimi. Tako portal žurnal24 poroča da so na seznamu najemnine, materiali in storitve za vzdrževanje stanovanj, stroški energentov, oskrbe z vodo, zavarovanje nepremičnin. Opazi se, da so cene življenjskih potrebščin bile avgusta  v povprečju enake kot julija, če pa pogledamo letno raven, pa so višje.  Avgusta so cene blaga v primerjavi z lanskim avgustom v povprečju višje za 13,9 odstotka, cene storitev pa za 5,5 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 17,5 odstotka, trajno blago za 10,2 odstotka in poltrajno blago za 3,3 odstotke.  Občutno dražja so trda goriva, in sicer za kar 67 odstotkov.

Stroški bivanja dvigujejo inflacijo

V zadnjem letu so se med vsemi stroški bivanja najbolj podražili goriva in energije, to je za skoraj 37 odstotkov. Trda goriva so se podražila za skoraj 67 odstotkov, ne zaostajajo pa niti dvigi cen za zemeljski in mestni plin, cene so se namreč povzpele za 47 odstotkov, cene tekočih goriv in toplotne energije pa za 41 odstotkov. Elektrika je v primerjavi s prej dražja za tretjino.  Dejanske najemnine se prav tako vzpenjajo, v zadnjem letu so v povprečju narasle za skoraj 19 odstotkov.

Obrtniki dvigujejo cene izdelkov in storitev

V zadnjem letu so se dvignile cene materialov za vzdrževanje in popravilo stanovanj za več kot 17  odstotkov, za osem odstotkov je dražje vzdrževanje večstanovanjskih stavb. Cene so dvignili izvajalci teh storitev, največ električarji, kar za 24 odstotkov, pleskarji za 9,4 odstotka, vzdrževalci sistemov ogrevanja pa za skoraj devet odstotkov. Portal povzema, da svojih storitev niso podražili le vodovodarji.

Višje cene komunalnih storitev

Najbolj se je podražila oskrba z vodo, in sicer za dobrih pet odstotkov. Zbiranje odpadnih voda pa se je v primerjavi z lanskim avgustom  pocenilo za nekaj več kot odstotek. Podražilo pa se je zbiranje odpadkov za nekaj čez dva odstotka. Za skoraj enako so se v povprečju dvignile cene zavarovanj za nepremičnine.

Za 14 odstotkov dražja hrana

Hrana je dražja za 14 odstotkov. Od sedem do devet odstotkov so narasle  cene vrtnarskih izdelkov, velikih in mali gospodinjskih aparatov, za skoraj 13 odstotkov pa cene pohištva in talnih oblog.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.