04:41, sob, 27. Apr

Večje povpraševanje po delovni sili med prvim in drugim valom epidemije





Delodajalci so v tretjem četrtletju razpisali nekaj več kot 13.600 prostih delovnih mest, kar je po podatkih statističnega urada za približno 2500 več kot v četrtletju prej. Prav tako se je za nekaj več kot 3000 povečalo število zasedenih delovnih mest. Noben kazalnik pa ni dosegel ravni iz lanskega tretjega četrtletja.

FOTO: Pixabay.com

Kot so pojasnili na statističnem uradu, se podatki v raziskovanju o prostih delovnih mestih zbirajo na referenčni dan v posameznem četrtletju, za tretje četrtletje je to bil 31. avgust. Gre za obdobje, ki pade v obdobje med obema valoma koronske krize, ko so podjetja spet lahko začela z opravljanjem svoje dejavnosti, so dodali.

Največ prostih delovnih mest v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih

V primerjavi z drugim četrtletjem se je povpraševanje po novi delovni sili povečalo v večini dejavnosti, na šestih področjih dejavnosti od skupaj osemnajstih pa so statistiki zaznali rahel upad. Največ prostih delovnih mest so razpisali v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih (skoraj 2900 v vsaki dejavnosti), sledila je dejavnost trgovine, kjer so razpisali skoraj 1800 prostih delovnih mest.

Podatki, iz katerih so odstranjeni vplivi sezone in koledarja, kažejo, da je bilo v Sloveniji zasedenih nekaj več kot 766.000 delovnih mest ali za približno 3000 več kot v prejšnjem četrtletju. V drugem trimesečju, ko podjetja zaradi epidemije skoraj dva meseca niso smela opravljati svoje dejavnosti, ali pa so jo izvajala v zmanjšanem obsegu, se je število zasedenih delovnih mest zmanjšalo za skoraj 30.000.

V primerjavi se je število zasedenih delovnih mest na ravni države zmanjšalo

V tretjem četrtletju se je to število spet začelo povečevati, razen v treh dejavnostih, in sicer v predelovalni, finančni in zavarovalniški dejavnosti ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V medletni primerjavi se je medtem število zasedenih delovnih mest na ravni države zmanjšalo za skoraj 8000.

Stopnja prostih delovnih mest je bila v letošnjem tretjem četrtletju 1,7-odstotna, kar je za tri desetinke odstotne točke več kot v prejšnjem trimesečju; v primerjavi z enakim obdobjem lani pa se je ta zmanjšala za pet desetink odstotne točke. Najvišja je bila tokrat v gradbeništvu (4,7-odstotna) ter v gostinstvu in v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (pri obeh je bila 3,1-odstotna).
VIR: Lokalec.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.