23:58, sob, 13. Jul

VIDEO: Snagine položnice med 50-70 odstotkov dražje

Občanke in občani Mestne občine Maribor bodo po novem očitno plačevali višje položnice odvoza komunalnih odpadkov. Ceno naj bi povišali med 50-70 odstotkov na zabojnik. Ali je torej izgradnja 12,5 milijonov evrov težke sortirnice v Mariboru bila zaman?

Le dobrega pol leta po začetku poskusnega obratovanja Snagina sortirnica očitno ne predela dovolj, da bi lahko odplačevala tako visok kredit in dejansko upravičila status, ki ga je še v letu 2017 pred mariborskimi mestnimi svetniki zagovarjal direktor mariborske snage Cveto Žalik. Obljubljeno je bilo, da bo sortirnica delovala troizmensko, da bodo na račun tega v Mariboru nova delovna mesta, sedaj pa komajda zmorejo z eno izmeno.

Sortirnica torej potrebuje več odpadkov, ki bi jih predelala, da bi lahko ustvarila dejanski dobiček. Namesto tega, bodo zdaj dodatno obremenili občanke in občane mariborske občine. Zakaj torej ne bi v mariborski Snagi k sodelovanju privabili še kakšno drugo občino? Na ta način bi lahko predelali več, ustvaril bi se dobiček, kredit pa bi se odplačeval iz tega naslova.

Iz Snage pa odgovarjajo, da lahko v poskusnem obratovanju v sortirnici odpadke obdelujejo le sami in da so takšna pravila. “Sicer pa smo že let 2016 z Mestno občino Ptuj podpisali pismo o nameri za obdelavo njihovih mešanih komunalnih odpadkov v naši sortirnici, prav tako smo v postopku razširitve okoljevarstvenega dovoljenja na sortiranje embalaže, zato potencial v odpadkih, ki bi se lahko obdelali v naši sortirnici obstaja,” so zapisali.

Kljub temu, pa bo do povišanja cen, kljub obljubam in gotovim trditvam še v letu 2017, sedaj le prišlo. Spomnimo se, kaj je direktor mariborske Snage obljubljal v letu 2017?

V oddaji V Mariboru Si, so na temo sortirnice in dviga cen komunalnih odpadkov, govorili tudi mariborski mestni svetniki. Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj je dejal tako:

Zakaj naj bi se cene odvoza komunalnih odpadkov zvišale, so v Snagi pojasnili tako:

Cena prevzema ene tone mešanih komunalnih odpadkov je v letu 2018 znašala 155,10 €, storitev predaje mešanih komunalnih odpadkov pa se več ne poslužujemo, saj jih sami obdelujemo v sortirnici. Glede na trenutna gibanja in trende na trgu odpadkov je sicer pričakovati, da bo cena samo še rasla. V ceni, ki jo plačuje uporabnik naše storitve v Mariboru, je vračunana cena prevzema mešanih komunalnih odpadkov v višini 98 evrov. V kolikor ne bi imeli sortirnice, bi vse mešane komunalne odpadke predajali, zdaj pa iz sortirnice pridejo tri frakcije, ki jih lahko prodamo na trgu.”

Dvig cene zaradi standarda, ki ga predpisuje država

V Snagi še kot dodatna razloga navajajo, da se bodo cene dvignile zaradi standarda, ki ga predpisuje država, da se do poletja vzpostavi sistem odvažanja embalaže direktno od vira nastajanja, torej neposredno iz gospodinjstev. Še en razlog pa je zaradi dogajanja na trgu odpadkov in trgu sekundarnih surovin. “Po ocenah se nam bo zaradi te zahteve strošek zbiranja, torej logistike, ki predstavlja dobrih 60% končne cene na položnici dvignil za okoli 350 tisoč evrov. dvig cen ni nuja samo v Mariboru saj so cene dvignili ali pa jih še bodo povsod po Sloveniji, navsezadnje tudi v Ljubljani,” so zapisali v Snagi.

Dogajanje na kitajskem tržišču, ki je zaprlo vrata za evropsko embalažo je sicer resda povzročilo zmešnjavo na tržišču odvoza komunalnih odpadkov, vendar pa to ne bi smelo tako drastično vplivati na poslovne rezultate v Snagi. “Vodstvo bi moralo prevzeti breme nase, kar bi bilo potrebno je, da direktor Snage županu ponudi vsaj svoj odstop,” je prepričan Auer.

Ali se bodo cene odvoza komunalnih odpadkov v mariborski občini resda dvignili, bodo sicer odločali mestni svetniki, ki so po večini proti. Odgovarjajo Damir Orehovec, SMC, Milan Mikl NLS – Lista Franca Kanglerja in Saša Pelko, Lista župana Andreja Fištravca.

Tudi župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič sicer pravi, da se bodo poglobili v situacijo in jo razjasnili preden bodo odločali.

Je Žalik zavajal javnost?

V Snagi so nam medtem na vprašanje ali je direktor Žalik torej pred dvema letoma zavajal javnost in mariborsko politiko glede nižjih cen odvoza komunalnih odpadkov samo zaradi tega, da bi do gradnje sortirnice prišlo, odgovorili:

Ne, direktor ni nikoli zavajal javnosti. Dejstvo je, da bi bili danes v veliko slabšem položaju, če ne bi imeli sortirnice. Prihranek na njen račun pri obdelavi odpadkov znaša dober milijon evrov v primerjavi s tem, kako smo z mešanimi komunalnimi odpadki ravnali pred zagonom sortirnice. Dejstvo je tudi, da so se od leta 2017 do danes močno spremenile razmere na trgu odpadkov, na kar Snaga nima vpliva, imajo pa te spremenjene okoliščine vpliv na Snago. …”

V nadaljevanju pa so še zapisali:

“…Dvig cen ni povezan s sortirnico, kot bi nekateri radi prikazali. nasprotno, če sortirnice ne bi bilo, bi bili stroški ravnanja z odpadki še višji.

Da dodamo še to, povprečna cena ravnanja z odpadki v Sloveniji znaša okrog 16 evrov na mesec, v Mariboru povprečni uporabnik trenutno plačuje 10,38 evrov na mesec. Torej se bo glede na napovedi, da se bodo cene dvignile med 50 in 70% , ta številka dvignila okrog slovenskega povprečje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.