16:50, pet, 26. Apr

VIDEO: Spominska soba Marina in Anice Ivasović tudi na spletu





Spominska soba Marina Ivasoviča, ljubiteljskega slikarja, ki je velik del življenja preživel v Mariboru, ter njegove žene Anice Ivasovič, je po novem dostopna tudi na spletu. Uredili so jo na sedežu JSKD Maribor.

Uredili so jo sicer oktobra v oktobru v objektu Karantena, na sedežu JSKD Maribor, ko je že veljala omejitev prirejanja kulturnih dogodkov zaradi pandemije koronavirusa. Zdaj pa so njeno digitalno podobo dali tudi na YouTube.

Razstava del slikarja Marina Ivasovića v Spominski sobi Marina in Anice Ivasović v Mariboru. Vir: Youtube

Ljubiteljski slikar Marin Ivasović se je rodil leta 1920 v Sinju, odraščal pa v Kaštelih pri Splitu. Navdušenje nad barvami in izražanjem z njimi je razvil že zelo zgodaj, kajti slikati je začel kot gimnazijec splitske gimnazije in tedaj že tudi prvič razstavljal. Med drugo svetovno vojno se je pridružil partizanom in prišel v Slovenijo. Po koncu vojne je poklicno pot nadaljeval kot vojak Jugoslovanske ljudske armade. Sprva v Reki in Trstu, nato pa je bil premeščen v Maribor, kjer je ostal do konca življenja. Umrl je leta 1996.

Njegova vdova Anica Ivasovič je del njegovega bogatega opusa zaupala v hrambo Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, saj je želela, da bi bil dostopen za ogled javnosti. V zbirki, za katero skrbijo, je vključno s študijami nekaj čez 200 slikarskih del. Najstarejše delo je datirano z letnico 1955, v njej pa so tudi dela iz zadnjega leta slikarjevega življenja. Del zbirke, za katero skrbi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je zdaj stalno na ogled v tej spominski sobi – v sobi, v kateri vsebinsko in likovno raznovrstna dela retrospektivno razgrinjajo ustvarjalno poetiko Marina Ivasovića.

Spominsko sobo Marina in Anice Ivasović sta zasnovala Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor ob podpori Mestne občine Maribor in Narodnega doma Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.