16:01, ned, 5. Maj

VIDEO: Univerza v Mariboru onemogočila Tyri Barada vpis v šolo, odzval se je tudi minister





Danes se je na Mestni občini Maribor odvil sprejem tekmovalcev, ki so prišli s svetovnega prvenstva v tekwandoju in ki so dosegli odlične rezultate. Med njimi je tudi Tyra Barada, ki je postala svetovna prvakinja. Tyra se lahko pohvali s številnimi dosežki, a žal je danes spregovorila o težki preizkušnji, ki jo je doletela. Vprašali smo jo namreč, kakšni so njeni cilji sedaj, ko je zaključila maturo, njen odgovor pa nas je pustil odprtih ust.

Povedala je namreč, da si je želela študirati na Univerzi v Mariboru – Športno treniranje, s katerim po opravljenem šolanju prejmeš naziv diplomirani športni trener/trenerka, a žal to ni bilo mogoče, saj ni mogla opraviti preizkusa motoričnih sposobnosti. Razlog? Termini naj bi bili razpisani v času, ko se jih zaradi obveznosti, povezanih z evropskimi igrami in svetovnim prvenstvom, ni mogla udeležiti. Vrhunski športniki se na takšna tekmovanja pripravljajo več mesecev, celo več let. Univerza pa naj ji ne bi omogočila dodatnih terminov. Zagotovo jim izvedba dodatnega termina ne bi povzročila dodatnih stroškov, niti časovnih nevšečnosti. Gre za test, kjer morajo športniki opraviti različne športne aktivnosti, ki bi jih, glede na svoje rezultate, s katerimi se ponaša, zagotovo dosegla. Je pri takšnih rezultatih dokazovanje še na takšnih testih sploh potrebno?

Odziv ministra za visoko šolstvo: poiskati je treba sistemsko rešitev

Na nastalo zapleteno situacijo se je odzval tudi minister za visoko šolstvo Igor Papič, ki se je glede primera Tyre Barada pozanimal pri rektorju UM in ga pozval, da najdejo sistemsko rešitev za vse športnike, ki zastopajo državo Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih. A ker so univerze avtonomne, je kakršna koli odločitev v polni pristojnosti Univerze v Mariboru.

Zanimivo je dejstvo, da ima UM certifikat ”Športnikom prijazno izobraževanje” – razvit pristop spodbujanja dvojne kariere športnikov. S potezo, ki naj bi jo storili, ko mladi vrhunski športnici niso omogočili dodatnih rokov, zagotovo niso podprli morebitne študentke, na katero smo Mariborčani izredno ponosni in bi lahko bila v ponos tudi Univerzi v Mariboru.

Tyra Barada upa, da bo preskus lahko naredila v novem roku

Tyra Barada je namreč za naš medij povedala med drugim tudi to, da si želi prav na to fakulteto, da je izpolnila vse druge šolske pogoje, da ji manjka samo ta preizkus motoričnih sposobnosti, ki pa ga ni mogla opraviti v danih terminih. Zato upa, da se bodo stvari uredile, da bo lahko opravila ta preskus v novem roku. Pa tudi, da bi s ponosom na tekmovanjih zastopala tudi fakulteto in Univerzo v Mariboru.

 Gabrovec iz Olimpijskega komiteja Slovenije: Bilo bi neprimerno, da se Tyri Barada ne bi omogočil vpis

Na nastalo situacijo pa se ni odzval samo minister Papič, ampak tudi Bogdan Gabrovec iz Olimpijskega komiteja Slovenije. Poudaril je, da je “izjemno negativno presenečen, da je to sploh lahko problem”.  Meni namreč, da je vrhunski športnik že tak, kot je, je izjemno pripravljen, tako da pri preskusu telesnih sposobnosti pri študiju, ki je samoplačljiv, ne gre pri takem športniku za ugotavljanje, ali je sposoben sploh na tovrstno nadaljnje šolanje. Tako meni, da bi lahko ta odlok vlade bil drugače zastavljen. Tako da bi se lahko omogočil vpis “vrhunski športnici zaradi objektivnih razlogov, če je kaj tu bilo objektivno, so to zanesljivo bile evropske igre, na katerih je bila in dosegla nekaj najboljših rezultatov, in seveda na dan drugega preskusa, ki je bil pač datumsko določen, 8. september, postala prvič svetovna prvakinja v članski konkurenci, ne samo rezultati, ampak vse to dogajanje okoli tega,  pove vse.” In zaradi vsega skupaj močno upa, da bo napovedani petkov sestanek z rektorjem mariborske univerze in ob podpori ministra za visoko šolstvo  obrodil pozitivne sadove v tem kontekstu, da bo zasledovan interes športnika.  Pri tem pa je še poudaril, da  bi bilo zelo neprimerno, da ena najboljših športnic vseh časov v tej naši ljubi domovini zaradi, bom rekel,  črke na papirju, če temu rečemo v slengu, ne more na želen študij, ki bi ji omogočil tudi nadaljevanje športne poti”. Gabrovec namreč vidi Tyro Barada v prihodnosti na olimpijskih igrah, kjer bo po njegovih besedah zanesljivo stala na stopničkah.

Tomaž Barada: Nekako sem upal, da ji bo dan dodaten termin

Presenečen nad tem, da se ni dalo dobiti drugega termina za preskus sposobnosti, je tudi Tomaž Barada, vodja Barada centra in Tyrin oče. Pravi, da je zagovornik tega, da stvari tečejo po pravilu, “da so pravila tista, ki  nas vodijo, je pa res, da je včasih treba narediti kakšne izjeme”. Ponosen je, da Tyra zastopa državo, “torej tekmovala je za našo zastavo, za našo državo zunaj v svetu in tudi dosegla te rezultate ravno v istem terminu, kot so bili ti testi. Nekako sem upal, da ji bo dan dodaten termin, ko bi lahko šla skozi te motorične teste, za katere sem prepričan, da zanjo ne bi bile nikakršna ovira, glede na to, da je vrhunska športnica”.  In tako tudi on še vedno upa, da bo fakulteta šla naproti in da bo lahko te izpite opravila in se uspešno vpisala v prvi letnik.

Obrnili smo se na Univerzo v Mariboru, njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.