20:53, ned, 21. Jul

VIDEO: V Pokrajinskem muzeju Maribor zbirajo stare male gospodinjske aparate

Letošnji Svetovni dan voda bosta Pokrajinski muzej Maribor in družba ZEOS obeležila na prav poseben način. Pripravljata posebno ozaveščevalno-zbiralno akcijo “Stari aparati za prihodnost”, v sklopu katere bodo zbirali odpadne aparate, sijalke in baterije s poudarkom na malih gospodinjskih aparatih preteklosti (najboljše kose bodo tudi nagradili), ki bodo ostali v muzeju kot pričevalci preteklosti za prihodnost.

Svetovni dan voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, nas opozarja, kako pomembno vlogo ima ta naravna dobrina za naša življenja. Ta dan je priložnost, da osvetlimo različne načine, kako lahko naš odnos do vode še izboljšamo. K onesnaženju vode lahko neposredno ali posredno doprinesejo različne dejavnosti iz kmetijstva, industrije in prometa. Tudi napačno odloženi e-odpadki, predvsem stare baterije in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, imajo velik negativen vpliv na naše okolje, med drugim tudi na podtalnico. Zato je zelo pomembno, da tovrstne odpadke ločeno zbiramo in jih oddamo na pravilna zbirna mesta. Sicer nekoliko nenavaden projekt za Pokrajinski muzej, ki pa ima tudi svojo razlago.

Tako je nastal projekt zbiranja starih malih gospodinjskih aparatov, s katero bodo Mariborčane in širšo okolico informirali o pravilnem ravnanju s starimi aparati, odpadnimi sijalkami in baterijami ter opozorili na različne lokacije za ločevanje teh odpadkov. Posebnost akcije je, da ne bodo zbirali le male odpadne aparate, sijalke in baterije, namenjene okolju prijazni obdelavi, ampak tudi male gospodinjske aparate preteklosti, ki bodo ostali v Pokrajinskem muzeju Maribor kot pričevalci preteklosti za prihodnost. Muzej bo namreč v svoje zbirke uvrstil najstarejše in najbolj zanimive male aparate, predstavnike preteklega časa in načina življenja. Tri najbolj zanimive predmete bodo na koncu akcije nagradili s praktičnimi nagradami. Prejemniki teh nagrad pa bodo objavljeni na spletnih straneh Pokrajinskega muzeja Maribor in podjetja ZEOS ter na njihovih družbenih omrežjih do 25. marca.
Potrebno pa je vedeti, da obstajajo neka določena merila, kdaj je predmet primeren za razstavni eksponat v muzeju in kdaj je primeren, da ga primerno ločimo in damo med odpadke.

Odpadne aparate, sijalke in baterije pa tudi stare aparate, zanimive za muzej, bodo meščani lahko oddali na blagajni Pokrajinskega muzeja Maribor že med 19. in 21. marcem (torek – četrtek) med 10.00 in 18.00 ter 22. marca (petek) med 8:00 in 14:00. Če ste prepričani, da posedujete redek ali zelo star primerek malega gospodinjskega aparata pa lahko nanj opozorite muzejske uslužbence, ki bodo nato ocenili ali je dejansko primeren za muzejsko zbirko. Prav tako v petek, 22. marca, na Svetovni dan voda, pa bo med 8:00 in 14:00 na Grajskem trgu na ogled posebno ozaveščevalno vozilo družbe ZEOS, imenovano E-transformer, kjer bo za šolarje in ostale obiskovalce potekal zabavno – izobraževalni program.

Gre torej za multimedijski tovornjak, ki ima na strehi sončno elektrarno ter na izviren in zanimiv način predstavlja ločevanje in ponovno uporabo e-odpadkov. V vozilu se nahaja prava potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme, pred vozilom pa dodatne ozaveščevalne aktivnosti. Njegovi obiskovalci bodo izvedeli vse o pomembnosti pravilnega ravnanja s starimi aparati ter spoznali različne lokacije za oddajo tovrstnih odpadkov (npr. ulični zbiralniki na nekaterih eko otokih, zeleni koti v tehničnih trgovinah itd.). Bodite torej del ozaveščevalno-zbiralno akcije in spoznajte Pokrajinski muzej Maribor v nekoliko drugačni luči.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.