09:40, sob, 11. Maj

Vprašanje prodaje Marifarma onemogočilo sejo mestnega sveta





Mariborski mestni svetniki danes niso opravili seje, saj niso sprejeli dnevnega reda. Opozicija je želela na sejo uvrstiti obravnavo dogajanja v Mariborskih lekarnah, še posebej v zvezi z načrtovano prodajo hčerinske družbe Marifarm in domnevnimi nepravilnostmi v Farmadentu. Župan Andrej Fištravec tega ni dopustil, zato so se po dveh urah razšli.

seja ms mom, 15.10 (3)

Župan predlagane točke ni dopustil, saj bi bilo po njegovih besedah treba prej pripraviti ustrezno gradivo, nekatere informacije pa naj bi bile tudi zaupnega značaja. “O prodaji ne moremo povedati ničesar, ker postopek prodaje poteka,” je povedal.

“Gre za prodajo občinskega premoženja, a člani mestnega sveta o tem ne vemo nič,” pa je bil ogorčen Milan Mikl iz Županove liste. Po njegovih besedah jim je župan dolžen vsaj enkrat letno poročati o dogajanju v Mariborskih lekarnah Maribor, zdaj pa se jim zdi razprava o tem nujna tudi zaradi medijskega poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nakupu interaktivnih tabel v Farmadentu.

Ko so mestni svetniki naposled le glasovali o dnevnem redu, je bil izid 20 glasov za in 20 glasov proti, kar pomeni, da dnevni red ni sprejet. To je že tretjič v tem sklicu mestnega sveta, da mestni svetniki niso opravili seje zaradi nesprejetja dnevnega reda.

“To je manipulativno in neodgovorno delovanje dela mestnega sveta. Enostavno z Mariborom se na ta način ne da, ne sme in ne bo poigravalo,” je predčasen odhod domov komentiral Fištravec, ki ima po odhodu štirih mestnih svetnikov iz njegove Liste župana Andreja Fištravca velike težave pri doseganju zadostne podpore za svoje predloge.

Že prej so mestni svetniki z večino glasov umaknili s predlaganega dnevnega reda seje obravnavo odloka o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, ki je med drugim podlaga za uvedbo zaračunavanja omrežnine za kanalizacijo.

Župan Fištravec in direktor mestne uprave Darko Fras sta vztrajala, da je obravnava in posledično sprejetje omenjenega odloka nujno, da se opravljanje te javne službe uskladi z zakonodajo in predpisi. “Take odloke je sprejela že vsa Slovenija in skrajni čas je, da to stori tudi Maribor,” je dejal župan. Spomnil je, da je odlok pogoj za začetek uresničevanja akcijskega načrta za izgradnjo manjkajočega kanalizacijskega omrežja, zaradi katerega občini in njemu osebno grozijo kazni.

Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) je spomnil, da je od zadnje obravnave tega odloka v mestnem svetu minilo že leto in pol in da bi se lahko svetniške skupine o tem že zdavnaj uskladile, če bi se bila mestna uprava in županstvo pripravljena pogovarjati z njimi. Predlagal je, da se najprej pripravi kodeks delovanja javnih podjetij in se na podlagi tega oblikuje celovita strategija.

Helena Kujundžić Lukaček iz SMC je poudarila, da sprejetje novega odloka sploh ni potrebno, ampak bi bilo treba le spremeniti že obstoječi odlok iz leta 2010. “To je tako pomemben odlok za mesto Maribor in prizadeva meščane in meščanke s podražitvami komunalnih storitev, zato mislim, da je treba k temu celovito pristopiti, da vidimo, kaj točno dobimo za to ceno,” pa je povedal vodja svetniške skupine SD Matej Žmavc.

Takoj po glasovanju o dnevnem redu in posledičnem zaključku seje je opozicija začela zbirati podpise za sklic izredne seje na temo Marifarma in Farmadenta. “Imamo jih dovolj in bomo že danes vložili zahtevek za izredno sejo,” je novinarjem povedal Mikl.

Vir: STA

Druge novice

Comment

  • febo

    18 decembra, 2015

    kje pa je POSNETEK SEJE?????!?

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.