07:18, ned, 12. Maj

Z 2016 prehod na 4-tedenski odvoz mešanih komunalnih odpadkov





V prihajajočem letu se v Sloveniji spreminjajo razmere pri obdelavi in dokončni oskrbi mešanih komunalnih odpadkov in biološko razgradljivih odpadkov. “Obe storitvi se bosta zaradi strožje zakonodaje podražili,” sporočajo iz Snage Maribor.

smeti snaga zbiralnica kos

“Dokler v Snagi ne bomo zgradili in zagnali lastne naprave za predobdelavo odpadkov, kar se bo zgodilo konec leta 2016, za storitve obdelave in dokončne oskrbe odpadkov iščemo ponudbe na trgu in med ponudniki z javnim razpisom izberemo najugodnejšega. Strošek obdelave in dokončne oskrbe je seveda zajet tudi v znesku, ki ga naše stranke mesečno poravnajo s položnico, saj sta oba procesa pomemben del celotnega kroga ravnanja z odpadki. Višji stroški predaje mešanih komunalnih in bioloških odpadkov posledično pomenijo tudi višje cene, ki jih plačujejo uporabniki storitev ravnanja z odpadki,” so zapisali v izjavi za javnost.

K temu pa dodajajo: “Da pritisk na cene ne bil prevelik, smo za začetek rezerve poiskali pri sebi. Pripravili smo optimizacijo logistike zbiranja komunalnih odpadkov. To pomeni, da smo na podlagi informacij s terena o polnosti posod za mešane komunale odpadke (črna posoda) in rut naših smetarskih vozil naredili možno racionalizacijo. Zaradi ločenega zbiranja odpadkov se namreč zmanjšuje količina mešanih komunalnih odpadkov – v letu 2014 smo povprečno kar 58% vseh zbranih odpadkov že zbrali ločeno po vrstah, le še 42% vseh zbranih odpadkov je mešanih.”

V Snagi pravijo, da njihove stranke z mesečno položnico poravnajo strošek odvoza, obdelave in dokončne oskrbe mešanih komunalnih, bioloških in tudi vseh ostalih vrst odpadkov, ki jih zbirajo ločeno (papir, steklo, embalaža, kosovni odpadki, nevarni odpadki, …), pa tudi predajo odpadkov na vseh naših zbirnih centrih in njihovo nadaljnjo obdelavo. “Ker smo poiskali notranje rezerve v transportni logistiki, ki jo obvladujemo sami, se cene ravnanja z odpadki ne bodo spremenile. Stanje ločenega zbiranja v zunaj mestnih občinah, kjer izvajamo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki (Kungota, Pesnica, Selnica ob Dravi, Ruše, Miklavž, Lovrenc na Pohorju in Starše), in posledično manj polne posode za mešane komunalne odpadke nam omogoča, da bomo slednje odvažali vsake 4 tedne (doslej je bila frekvenca odvoza tritedenska). Pridobljeni čas smo preusmerili v zbiranje ločeno zbranih vrst odpadkov,” so poudarili.

Stranke so o tem obvestili že s položnico, ki so jo prejele v začetku decembra, prav tako takšen načrt izkazuje tudi letni koledar odvoza odpadkov, ki ga je vsaka stranka prejela z zadnjo položnico. “Ker smo ponekod spremenili tudi dan odvoza (npr. v letu 2015 smo odvoz vršili ob ponedeljkih, v letu 2016 pa koledar izkazuje odvoz ob sredah), stranke obveščamo, da podatki na koledarjih stoodstotno držijo in jih prosimo, da posode nastavljajo na odjemno mesto v skladu z datumi odvozov, ki so prikazani na koledarju odvozov za leto 2016,” dodajajo.

“Prepričani smo, da bomo kakovost storitve ravnanja z odpadki ohranili na ravni, kot jo vseskozi zagotavljamo s strokovnim in vestnim delom, z iskanjem notranjih rezerv pa smo znova dokazali, da je v središču našega razmišljanja in načrtovanja naša stranka, za katero želimo, da ji stroški ravnanja z odpadki ne narastejo, ampak ostanejo na sedanji ravni,” so sporočili iz Snage Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.