01:11, čet, 9. Maj

Za danes napovedano povečanje pretoka Drave





Pretok reke Drave iz Avstrije lahko danes doseže med 1800 in 2000 kubičnih metrov na sekundo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje in dodajajo, da lahko ob tem poplavi izpostavljena območja in posamezne objekte na območju med Mariborom in hrvaško mejo. V četrtek so opozorilni pretok presegle Sava Bohinjka, Višnjica, Vipava in Bistrica v Sodražici.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Drava je imela v četrtek zvečer na vtoku v Slovenijo pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo, do današnjega jutra pa bo po informacijah agencije še nekoliko narasel. Drava je v četrtek poplavljala na izpostavljenih mestih, zajezila pa je odtok reke Meže, ki je zaradi tega v manjšem obsegu pričela poplavljati ob strugi.

Na agenciji so zapisali, da so opozorilni pretok v četrtek presegle Sava Bohinjka, Višnjica in Bistrica v Sodražici, ki so imele ustaljen pretok. Opozorilni pretok so presegle tudi Vipava v spodnjem toku s pritoki in reke v Goriških Brdih. Ponoči lahko narasejo tudi manjše reke in zaledne vode na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije. Nadaljevanje visokovodnih razmer je napovedano tudi za danes in soboto, ko bodo narasle kraške reke. Ob večerni in jutranji plimi bo povišana tudi gladina morja.

Tudi za današnjo noč je napovedan dež z možnostjo neviht in močnejših nalivov. Čez dan se bo nadaljevalo oblačno vreme s pogostim dežjem, več ga bo v zahodni polovici Slovenije, na vzhodu pa bo popoldne oslabel in ponekod ponehal. Deževje se bo predvidoma nadaljevalo do sobote zvečer, v soboto popoldne pa bodo padavine slabele.

Padavine so sicer že sinoči povzročile kar nekaj težav. V Dravogradu je poplavilo cesto na Meži, v Kamniku je meteorna voda vdrla v garažo, na Muti pa je ogrožala stanovanjski in gospodarski objekt. O težavah so poročali tudi iz Preddvora, Mengša, Domžal, Velenja, Ljubljane in z Ravn na Koroškem. V Dravogradu so zaradi povečanja pretoka Drave aktivirali štab dravograjske civilne zaščite. Pretok Drave je tam zvečer narasel na 1350 kubičnih metrov na sekundo, reka pa je prestopila zaščitni jez in poplavila cesto na Ribiški poti.

S spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje je razvidno, da je voda zalila tudi hišo v Piranu, v Markovcih pa so potrebovali pomoč gasilcev pri polnjenju protipoplavnih vreč. Reka Drava se je razlila v naselju Spodnja Muta, kjer so morali gasilci črpati vodo iz objektov. Težave zaradi naraslih vod so imeli med drugim tudi v Ilirski Bistrici in Novi Gorici.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.