00:39, ned, 12. Maj

Zaključena gradnja nove fiziatrije v mariborskem ZD





V mariborskem zdravstvenem domu bodo malo pred božičem odprli novo stavbo za oddelek za fizikalno in rehabilitacijsko medicino. Novogradnja na dvorišču sedeža zdravstvenega doma, na katero čakajo več kot 30 let, bo po besedah vodje službe Bojane Bauman Silič nudila mnogo boljše pogoje za delo, saj bo imel vsak fizioterapevt svoj kabinet.

foto:sta
foto:sta

Načrt za nove prostore službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, ki je doslej opravljala svoje delo v več prostorsko ločenih, pretesnih in delno tudi dotrajanih prostorih, je star več desetletij. Prvo maketo so izdelali leta 1984, a doslej, predvsem iz finančnih razlogov, niso uspeli uresničiti ideje.

Novi, dvonadstropni objekt po besedah vodje službe Bojane Bauman Silič iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor prinaša svetle, sodobno opremljene in funkcionalno povezane prostore. Zasnovan je tako, da ima vsak fizioterapevt svoj kabinet. “Poudarek je na individualnem delu, kot to zahteva sodobna fizioterapija,” je pojasnila.

Leta 1993 so odprli prvi kabinet za limfno drenažo, naslednji je bil kineziološki kabinet, ostalo kabinetno obravnavo pa bodo lahko realizirali šele v novem objektu, saj za tak način dela prej ni bilo prostora.

Od hidroterapije bodo v novih prostorih obdržali le galvanske kopeli, je pa možno tudi izvajanje lokalnih kopeli za roke in stopala, vključno z individualnimi vajami in terapijo parafina. Ostale kopeli so zaradi previsokih stroškov vzdrževanja morali opustiti.

Kot je Bauman Siličeva povedala, so zelo veseli tudi velike, estetsko opremljene nove telovadnice, saj brez te ni fizioterapije.

Naložba v nove prostore, od katerih je 2000 kvadratnih metrov namenjenih dejavnosti fizioterapije, 1900 kvadratnih metrov pa je garažnih prostorov, je vredna nekaj več kot 2,8 milijona evrov, ki jih bodo pokrili s proračunskimi sredstvi 12 občin ustanoviteljic zdravstvenega doma.

Gradbena dela so se začela oktobra lani, uradno odprtje nove stavbe pa je predvideno 23. decembra. Z rednim delom v novih prostorih bodo začeli 4. januarja, je še pojasnila Bauman Siličeva, ki z novim letom odhaja v pokoj, svoje mesto pa predaja mlajši fiziatrinji Nataši Spasojević.

Del opreme bodo prenesli iz starih prostorov, del pa so je morali nabaviti na novo, tudi s pomočjo donacij oziroma dobrodelnih dražb slik. Tako so na primer mariborska javna podjetja Nigrad, Mariborski vodovod, Energetika Maribor, Snaga in Mariborske lekarne Maribor ta teden Bauman Siličevi predala donacijo v višini 10.000 evrov. “Vsi smo z veseljem prispevali sredstva, saj se zavedamo pomena fiziatrije pri nas. Z veliko napori smo prišli do točke, ko upamo, da bodo čakalne vrste krajše in infrastruktura sodobna,” je ob tej priložnosti povedal direktor lekarn Albin Turk.

To je že tretja večja investicija v zdravstvu v Mariboru v zadnjem mesecu dni, potem ko so v tamkajšnjem kliničnem centru odprli novi urgentni center in novi oddelek za onkologijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.