08:49, ned, 5. Maj

Zaprt stari mejni prehod v Šentilju, padec prometa v lokalih





Medtem ko je trenutno več tisoč beguncev na območju sprejemnega centru v Špilju in na območju nastanitvenega centra Šentilj, pa so lokalni in trgovinice čez cesto večinoma prazne. Odkar je zaradi prehajanja beguncev stari mejni prehod Šentilj na regionalni cesti zaprt, se je promet v bližnjih lokalih in gostiščih občutno zmanjšal.

Foto: STA
Foto: STA

Večinoma brez obiskovalcev je bila popoldne med drugim trgovina Kompas Shop, kjer podatkov o upadu prometa ne željo povedati. V bližnjem lokalu Pekarne Šentilj na območju starega mejnega prehoda pa so dejali, da je v zadnjih dneh promet upadel za okoli 90 odstotkov. Predvsem ni več gostov iz Avstrije. Pozno popoldne je bilo v njem denimo nekaj novinarjev, ki spremljajo dogajanje na slovenski-avstrijski meji.

Tam je trenutno množica beguncev, ki čaka na sprejem v Avstrijo ali pa so že opravili registracijski postopek in čakajo na nadaljevanje poti. Po zvočnikih jih vseskozi nagovarjajo in usmerjajo v tujih jezikih, večkrat se med množico, ki že nekaj časa čaka, pojavi tudi žvižganje in skandiranje.

Nekateri begunci so si na bližnjem hribu in v vmesnem ograjenem prostoru med centroma zakurili ogenj, nekateri se kratkočasijo z igrami z žogo. Na območju, ki ga občasno preletava helikopter, je veliko policistov in vojakov.

Po podatkih Policijske uprave Maribor je trenutno v nastanitvenem centru v Šentilju še okoli 250 oseb. Okoli 16.30 se je namreč od tam proti Avstriji odpravilo okoli 3300 oseb.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.