05:26, čet, 2. Maj

Zdaj je čas, da naberete naravni material za praznično okrasitev. Tu so ideje, kaj lahko naredite …





Če želite svoj dom v prazničnem decembru imeti okrašen z naravnimi materiali, je zdaj zadnji čas, da se sprehodite v naravi in naberete odpadle vejice, palice, storže in drugo, kar želite imeti med prazniki.

Sneg še ni zapadel, do decembra pa se bodo storži tudi lepo posušili, tako da boste lahko imeli potem veliko veselja z okraševanjem. Podobno je tudi z nekaj vejicami lisnatih dreves. Te zdaj ležijo na tleh, lažje jih boste našli zdaj, kot pa potem, ko bo sneg. In tudi če snega ne bo, je lažje te vejice nabrati zdaj in jih očistiti, nato pa se lotiti barvanja ali drugačne obdelave. Če boste našli tudi kak zanimiv kamen na sprehodu, ga lahko po svoje pobarvate in že imate nov praznični okrasek na mizi.

Božično okraševanje je lahko resnično čarobno in hkrati trajnostno. Tukaj je nekaj idej, kako združiti tradicionalno, moderno in naravno okrasitev ter ohranjati okolje:

Naravna drevesa v loncu in odpadle veje

Namesto umetnega drevesa izberite živo božično drevo v loncu. Po praznikih ga lahko posadite ali vrnete v naravo. Odpadle veje dreves ali borovcev lahko uporabite namesto dreves za praznično okrasitev svojih domov. Odpadle veje lahko daste v večjo vazo ali kakšno drugo posodo, prav tako jih lahko obesite vodoravno pod strop, pri oknih na karnisah ali jih preprosto postavite na polico ali mizo. Nato pa jih okrasite z  barvami, trakovi ali naravnimi materiali, kot so storži, suhe rože ali pomarančne lupine.

K vejam, venčkom in božičnim drevesom rade pridejo tudi muce, poskrbite, da bodo ti “obiski” varni. Vir: Pixabay.com

Naravni božični okraski

Izdelajte okraske iz lesa, kot so leseni krogi, zvezde ali srca, ki jih okrasite z akrilnimi barvami ali lepimi vzorci. Uporabite lahko vejice, palice, ki jih povežete v razne oblike. V naravi lahko pravočasno poiščete tudi razne storže, ki jih prinesite domov, posušite. Lahko ostanejo kar taki ali pa jih prebarvate. Za okraske lahko uporabite tdui posušeno sadje, kot so jabolka, hruške ali citrusi. Pri tem jih narežite na rezine. Posušene rezine lahko premažete z belo barvo ali bleščicami za eleganten videz. Naredite lahko tudi unikatne okraske iz blaga, recikliranih materialov ali papirja, ki jih okrasite s trakovi, perlicami ali naravnimi tkaninami, kot je juta.

Pri posušenem sadju lahko uporabite za okraševanje tudi začimbe. Vir: Pixabay.com

Trajnostni svečniki

Uporabite trajnostne sveče iz sojinega voska ali čebeljega voska. Svečniki pa so lahko kar stekleni kozarci, ki jih okrasite s trakovi ali naravnimi vejicami. Ko prazniki minejo, od sveč ne ostane več nič, kozarce pa preprosto umijete in jih lahko uporabljate naprej.

Ekološki ovojni papir za darila

Zavijte darila v ekološki ovojni papir, ki je narejen iz recikliranega papirja ali pa ga izdelajte sami iz starega časopisa, revij. Uporabite lahko tudi ostanke barvitega blaga. Blago lahko uporabite tudi za trakove in pentlje.

Darilo lahko zavijete v naravni material in naredite pentljo iz blaga. Vir: Pixabay.com

Rastlinske dekoracije

Okrasite prostor z lončnicami in zelenimi rastlinami, ki jih lahko uporabite tudi kot središčni okras na mizi. V prazničnem mesecu so dobrodošli na mizi razno božični kaktusi in božične zvezde, lahko uporabite tudi druge rastline. Iz naravnih materialov lahko ustvarite tudi venčke, ki jih postavite okoli lončnic ali pa preprosto na mizo, police kot del praznične dekoracije. Pri tem uporabite vejice, suho cvetje, cimetove palčke in rdeče jagode.

Led-lučke

Namesto tradicionalnih žarnic uporabite energetsko učinkovite LED-lučke. So varčne in dolgotrajne ter prijazne do okolja.

S kombinacijo tradicionalnih, modernih in naravnih elementov boste ustvarili praznično vzdušje, ki je ne samo čudovito, ampak tudi prijazno do okolja. Srečno okraševanje vam želimo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.