03:41, tor, 30. Maj

Zmagovalec Mobility hackatona 2018 je Fleksi paket

Minuli vikend se je v Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru, zaključil Mobility Hackathon 2018 programa Start:up Maribor. Strokovno komisijo, ki je ocenjevala ideje, rešitve in poslovne modele za prihodnost mobilnosti, je najbolj prepričala rešitev Fleksi paket, ki predstavlja alternativo dostavi pošiljk od poštne poslovalnice do naslovnikov. Na trodnevnem dogodku je sodelovalo 83 udeležencev iz vse Slovenije, ekipe pa so mentorjem predstavile 13 idej.

Zmagovalna ideja je še posebej navdušila predstavnike Pošte Slovenije, ki je bila ob Zavarovalnici Sava, Kolektorju, Nomagu in Petrolu eno od podjetij, s katerimi so udelženci Mobility Hackathona ta konec tedna lahko navezali stik. Ob njih so bili med dvema ducatoma mentorjev še predstavniki tehnoloških podjetij, kot so PovioLabs, EqualEyes, 3fs, Inova IT in Motiviti. Zmagovalci so domov odpeljali glavno nagrado, električni skiro Xiaomi, dva udeleženca bosta februarja odpotovala na Mobility Pioneers v München, dva sta prejela še vstopnici za PODIM konferenco, ki bo maja prihodnje leto v Mariboru. Prve tri ekipe pa sta bogato nagradila tudi Pošta Slovenije in Nomago.

Mobility hackaton

Rešitev Fleksi paket, ki ponuja alternativo dostavi poštnih pošiljk od poštne poslovalnice do prejemnika, je najbolj prepričala sedemčlansko strokovno komisijo Mobility Hackathona Start:up Maribor. Drugo mesto je osvojila ekipa Alpaca Fleet, ki s svojo rešitvijo dostave naslavlja podoben izziv, tretje pa ekipa E.V.A.N.S. s sistemom opozarjanja voznikov na vozila na nujni vožnji. Komisiji je svoje ideje in rešitve na popoldanskem delu zadnjega dneva tridnevnega dogodka predstavilo 13 ekip. Hekatonski vikend je sicer v podjetniški Maribor privabil 59 udeležencev, ki so ob pomoči dragocenih nasvetov 24 izkušenih mentorjev razvijali inovativne rešitve za prihodnost mobilnosti. Živahno, motivirano in angažirano je bilo od petka do danes, ko so razvijalci, dizajnerji in poslovneži intentivno razvijali svoje rešitve za mobilnost prihodnosti. Dva ducata mentorjev sta ekipe s svojim znanjem in izkušnjami usmerjala do boljših rešitev, ideje in rešitve pa so morale na koncu prepričati tudi sedemčlansko strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Robert Sraka, direktor službe za tehnologiojo in inovacije Zavarovalnice Sava, Iztok Renčelj, direktor prodaje in razvoja informacijskih storitev Pošte Slovenije, Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v podjetju Nomago, Miha Lesjak, izvršni direktor podjetja Inova IT, Klemen Koželj, programski inženir v podjetju Comtrade, Saša Pelko, podžupan Mestne občine Maribor, ki tudi omogoča program Start:up Maribor, in Jure Verhovnik, vodja Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru.

Zmagovalna ekipa na Mobility Pioneers v München Zmagovalci, štiričlanska ekipa Fleksi paket (ki sicer prihaja iz podjetja EqualEyes), domov niso odpeljali le glavne nagrade, električnega skiroja Xiaomi M365 z dosegom več kot 25 kilometrov, pač pa bosta dva člana njihove ekipe februarja 2019 odpotovala tudi v München na dogodek Mobility Pioneers. Dva člana pa sta prejela tudi vstopnici na PODIM konferenco 2019. Prav tako sta bogate nagrade za prve tri ekipe Mobility Hackathona pripravila Pošta Slovenije in Nomago; prva bo najboljšim trem ponudila paket IT storitev v skupni vrednosti 3000 evrov, Nomago pa potovalni paket v vrednosti 500 evrov za vsako ekipo. Zmagovalna rešitev Fleksi paket ponuja rešitev za tako imenovano last mile; dostavo, zadnji premik pošiljke od poštne poslovalnice do naslovnika. “Z našim produktom rešujemo problem Pošte Slovenije. Gre za levji delež stroškov, ki nastajajo prav na tem zadnjem kilometru,” je dejal vodja ekipe Fleksi paket Davorin Mesarič. Ekipa je raziskala trg in ugotovila, da so naslovniki za to, da jim ni treba po paket v poštno poslovalnico in da jim ga kurir lahko dostavi kadarkoli kamorkoli, pripravljeni doplačati od dva do pet evrov. Zmaga kot priložnost in tudi kot obveza Ekipa je Mobility Hackathon izkoristila tudi za vzpostavitev stika s predstavniki Pošte Slovenije, zaveda pa se, da je zmaga tudi obveza za naprej. “Naslednji korak je zagotovo obisk Mobility Pioneersa v Münchnu in videli bomo, kaj bomo tam lahko naredili. Priložnost je zdaj na naši strani, obveza tudi in smo popolnoma pripravljeni na to,” je navdušen nad zmago zatrdil Davorin Mesarič in pohvalil ekipo, s katero je sodeloval prvič. Da se zahtevnost uporabnikov poštnih storitev povečuje, se zaveda tudi drugouvrščena ekipa Alpaca Fleet, ki pravzaprav naslavlja podoben izziv kot zmagovalci, a na drugačen način. V ospredje namreč postavlja avtomatizacijo. “Biznisi morajo temeljiti na algoritmih in naprednih tehnoloških rešitvah, ne pa zgolj na ljudeh, ki lahko imajo tudi slabe trenutke,” je v predstavitvi njihove rešitve dejal Borut Markelj. Hackathon je bil zanj in njegovega prijatelja, ki sta prišla v Maribor sama, odličen tudi zato, ker sta zmago dosegla v ekipi z drugimi udeleženci, ki sta jih v Tovarni podjemov spoznala v petek.

Skupno je sodelovalo kar 14 ekip

Tretjeuvrščena ekipa E.V.A.N.S. želi s svojo rešitvijo opozarjanja voznikov na vozila na nujni vožnji prispevati predvsem k varnosti v prometu. Da vedno bolje zvočno zatesnjeni avtomobili in že desetletja enaki zvoki siren vozil na nujni vožnji pomembno prispevajo k dejstvu, da vozniki vozil na nujni vožnji ne zaznajo, je prepričana ekipa, zato želi to spremeniti s sistemom, ki bo informacijo o vozilu na nujni vožnji poslal voznikom kar predko radijskega sprejemnika s signalom RDS.

“Še nikoli nisem v tako kratkem času kot danes absorbiral toliko idej. Verjamem, da bodo nekatere od njih realizirane, še zbiram vtise, sem pa navdušen,” pa je po dogodku dejal podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko, prepričan, da je za uspeh ideje nujen vzdržen poslovni model, ključna je tudi inovativnost. “Ponosen sem, da podpiramo projekt Start:up Maribor, tudi danes sem v praksi videl, kaj to pomeni, da dejansko delamo za pravo stvar in menim, da mora biti podpora v prihodnosti še višja,” je še dejal Pelko.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav