17:20, pon, 29. Apr

Zmeda na testirnih mestih: Morala je plačati hitro testiranje, čeprav spada med izjeme





Vlada je s ponedeljkom ukinila brezplačne hitre teste za vse, pri tem pa določila nekaj izjem. Med drugim, da tistim, ki so bili pri samotestiranju pozitivni, ni treba plačati na uradni potrditvi testa. A tega ne upoštevajo vsi.

Slovenske novice tako poročajo, da se je nanje obrnila bralka, ki se je samotestirala na covid in dobila pozitiven rezultat. Nato pa se je odpravila še na uradno potrditev tega na testirno točko na ljubljanskem Rudniku. Tam pa naj ne bi upoštevali vladnih navodil in so ji hoteli testiranje zaračunati, čeprav spada pod izjeme, pišejo v Slovenskih novicah. Rekli naj bi ji, da je pri njih pač treba plačati. Bralka se ni želela prepirati, zato je test plačala, ta pa je pokazal, da je pozitivna.

Test je opravila pri izvajalcu NYD, ta pa je za Slovenske novice pojasnil tako: “Navodilo s strani Ministrstva za zdravje, da je v primeru pozitivnega samotesta (v kolikor testiranec pred izvedbo testiranja predloži na vpogled fotografijo pozitivne ploščice z osebnim dokumentom ali samo ploščico na točki testiranja) HAGT plačljiv s strani proračuna Republike Slovenije, je bilo objavljeno na spletni strani Ministrstva za zdravje šele včeraj 21.2.2022 tekom dne, tako da testirne točke niti niso vedele ali bile pripravljene na tovrstno izvajanje testiranj. Smo pa pričeli izvajati nemudoma, ko smo za to izvedeli s strani Ministrstva za zdravje.”  Ob tem so pokazali še povezavo na odlok, ki kaže, da je bil sprejet 19. 2. 2022 z začetkom veljavnosti 21. 2. 2022 in da  ne definira izjeme, da bi bilo HAG testiranje v primeru pozitivnega testa krito iz proračuna Republike Slovenije.

Na spletni strani ministrstva so izjeme zapisane

Na spletni strani ministrstva za zdravje pa je vendarle zapisano, da je hitro testiranje naprej brezplačno za:

– osebo z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotesta s HAG (fotografija s priloženim osebnim dokumentom ali ploščica v zaščitni vrečki), ki pred testiranjem predlogi na vpogled dokazilo;

– osebo, ki želi prekiniti izolacijo med 7. in 10. dnem po pozitivnem testu (HAG ali PCR). Oseba se v takem primeru z dokazilom o pozitivnem testu HAG ali PCR (na primer izpis iz aplikacije zVem, SMS s pozitivnim izvidom testiranja) naroči na test HAG pri izvajalcu testiranja in dokazilo predloži na vpogled.

V obeh primerih gre za izvajanje zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in sredstva zagotavlja proračun Republike Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.