12:50, pet, 29. Mar

Župani Slovenskih goric za interventni zakon za pomoč po plazovih in poplavah





Predsednik državnega sveta Marko Lotrič si je v četrtek ogledal posledice deževja v Slovenskih goricah. Tamkajšnji župani so ga opozorili, da njihovi občinski proračuni ne zmorejo tako velikega bremena, zato je nujno sprejetje interventnega zakona za državno finančno pomoč pri sanaciji.

Lotrič se je najprej ustavil v Sveti Trojici, kjer se je pogovoril z župani občin v Slovenskih goricah. Predsedniku državnega sveta Lotriču so predali pobudo vladi in pristojnim ministrstvom, da nemudoma sprejmejo interventni zakon za finančno pomoč pri zaščiti življenj in premoženja državljank in državljanov na območju Severovzhodne Slovenije.

Želijo si sanacijski načrt

Pozvali so tudi k čimprejšnji oceni škode in izdelavi sanacijskega načrta ter pomoči kmetom pri nabavi semen in sadik za nadomestitev posevkov, ki jih je uničilo deževje.

Po zadnjih ocenah je deževje na ptujskem območju sprožilo 330 plazov, na območju Slovenskih goric 550. Kot so opozorili župani, bodo tudi v primeru pridobitve denarne pomoči za njihovo sanacijo, imeli težave z izvedbo, saj bo težko dobiti projektante in izvajalce gradbenih del. Bojijo se tudi dolgotrajnih postopkov javnih naročil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.