15:38, tor, 21. Maj

Nasilje v mariborski šoli: “Šole obveščajo CSD, ko ocenijo, da otrok in družina potrebujejo našo pomoč”

Na naše uredništvo so se obrnili starši otroka, ki obiskuje 4. razred osnovne šole v Mariboru. Mamica nam je dejala, da je otrokov sošolec že vsa štiri leta nasilen do otrok, a do njega šola naj ne bi pristopila, tako kot bi starši želeli. Več o tem TUKAJ.

Po tem smo se obrnili tudi na ravnateljico omenjene šole, ki nam je pojasnila: Kljub želji dela nestrokovne javnosti po izključitvi učenca tega ne moremo in ne smemo storiti, saj je OŠ izobraževanje obvezno”.

V nadaljevanju nam je dejala, da imajo v obravnavi več primerov. “Veliko časa, truda in sodelovanja z zunanjimi institucijami je vloženega tudi v primer, za katerega predvidevam, da se zanimate. Vzgojne ukrepe izrekamo v skladu s šolsko zakonodajo, preventivno delujemo ves čas in se odzivamo tudi na najmanjša opozorila učencev in staršev. S strokovnimi delavci šole redno obravnavamo protokol obravnave nasilja in skrbimo za ažurno posodabljanje internih aktov šole na tem področju. Kljub želji dela nestrokovne javnosti po izključitvi učenca tega ne moremo in ne smemo storiti, saj je OŠ izobraževanje obvezno. Učenca se v postopku vzgojnega delovanja lahko le prešola, kar smo v preteklosti nekajkrat še naredili.” Konkretnega primera ni želela komentirati.

“Šole obveščajo CSD, ko ocenijo, da otrok in družina potrebujejo našo pomoč”

Obrnili smo se tudi na CSD Maribor, kjer so nam dejali: “Zavod Republike Slovenije za šolstvo je izdal Protokol ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih, v katerem je določeno ukrepanje ob medvrstniškem nasilju. Določene so naloge strokovnega delavca, ki je zaznal nasilje, šolske svetovalne službe in vodstva. Šole obveščajo CSD, ko ocenijo, da otrok in družina potrebujejo našo pomoč. CSD vsako obvestilo šole obravnava z vso strokovno resnostjo, vzpostavi kontakt s starši, družino, otrokom in po potrebi z drugimi inštitucijami, če je otrok pri njih v obravnavi.”

Zaključili so: “Poskušamo ugotoviti, za kakšne težave gre, z družino ustvariti delovni odnos in narediti načrt pomoči. Družino spodbujamo, da sprejmejo katero od možnih oblik pomoči na CSD (osebna pomoč, pomoč družini za dom) ali kje drugje (Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše, Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov…).”

Tudi oni o konkretnem primeru niso govorili: “Konkretnega primera, zaradi varstva osebnih podatkov,  ne moremo komentirati.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.