12:30, sre, 6. Dec

Odziv Pogrebnega podjetja Maribor na žalost in razočaranje bralke

Bralka, ki želi ostati anonimna, nam je, kot smo že poročali, zaupala. kaj se trenutno dogaja na pokopališču Dobrava. Dogajanje je opisala kot pretresljivo, predvsem boleče za svojce pokojnih.

Na prej omenjenem pokopališču so, kot pove bralka, začeli izvajati gradbena dela na predelu, ki je namenjen za posip pokojnikov. Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Obrnili smo se na Pogrebno podjetje, kjer so se odzvali na komentar bralke: “Od 26. oktobra 2023 naprej sta bila v namen seznanja obiskovalcev in najemnikov grobnih mest na pokopališču Dobrava izpostavljena dva plakata, na katerih je bilo podano pojasnilo, da se na delu pokopališča za raztros pepela pričenja z deli za širitev grobnega polja za raztros pepela (projekt -zrcalna slika), kakor tudi z osnovnimi informacijami tega območja kot posebnosti pokopališča Dobrava.”

V nadaljevanju so zapisali: “Sicer so po veljavni slovenski zakonodaji možni pokopi v krsti in žari (teh je daleč največ), pepel pa je mogoče raztresti na za to posebej določenih površinah na pokopališčih, lahko pa tudi na morju, v gorah ali drugih krajih. Namreč, če tako omogoča pokopališki red, se lahko na podlagi izdanega soglasja pristojnega občinskega organa pepel iz žare raztrosi tudi na določenem prostoru zunaj pokopališča ali na morju.”

Za raztros kot novejšo obliko »pokopa«, se odloča vse več ljudi, razlika od klasičnega pokopa pa je prav ta, da na tem mestu ni groba. Na pokopališčih je običajno urejen poseben prostor za obeležja in skupni prostor za prižiganje sveč in polaganje cvetja.

Konkretno se na občutke bralke, niso odzvali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav