11:05, tor, 28. Jun

Fajonova napovedala obisk v Kijevu

Luxembourg, 21. junija – Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes po telefonu govorila z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo. Zagotovila je slovensko podporo Ukrajini pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU in napovedala, da bo kmalu obiskala Kijev, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. Kuleba se ji je zahvalil za podporo.

Kot so zapisali na Twitterju MZZ, je ministrica Fajon ukrajinskemu kolegu zagotovila podporo pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU in povojni obnovi države. Sporočila mu je tudi, da bo kmalu obiskala ukrajinsko prestolnico.

“Hvala za odprt in ploden pogovor! Slovenija je zavezana pomoči ukrajinskim državljanom, da bi čim prej znova živeli v miru. Pomagali bomo tudi pri obnovi infrastrukture ter ponovni vzpostavitvi stabilnosti in upanja,” je ministrica za zunanje in evropske zadeve zapisala na Twitterju.

Udeležuje se zasedanja ministrov članic EU

Kot je medtem tvitnil Kuleba, se ji je v pogovoru zahvalil za podporo pri kandidaturi za članstvo v uniji. “Strinjala sva se, da je treba pospešiti sprejemanje sedmega paketa sankcij EU proti Rusiji. Slovenijo sem povabil k sodelovanju pri obnovi ene od v vojnih razdejanih ukrajinskih regij,” je zapisal.

Slovenska zunanja ministrica se sicer danes udeležuje zasedanja ministrov članic EU, pristojnih za evropske zadeve, v Luxembourgu, na katerem pripravljajo vrh voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Ministri tako razpravljajo tudi o podelitvi statusa kandidatk Ukrajini in Moldaviji, kar je ministrica Fajon ob prihodu na zasedanje podprla.

Tudi premier potrdil trdno podporo Ukrajini

S svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom je sicer pretekli teden govoril tudi premier Robert Golob, ki je potrdil trdno podporo Ukrajini, njeni suverenosti in prizadevanjem za mir.

Ravno danes sicer o slovenskem stališču glede odziva na dogajanje v Ukrajini skupaj s premierjem razpravljajo člani parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in evropske zadeve, ki imajo sejo, namenjeno pripravam na zasedanje Evropskega sveta konec tedna.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *