16:36, sre, 1. Maj

Krajani Ruš ogorčeni: Za dražbo izvedeli na spletu, sedaj zbirajo podpise





V zadnjih dveh dnevih je ogromno prahu v Rušah dvignila informacija, da je Občina Ruše dala na dražbo dve parceli, ki zajemata makadamsko parkirišče pri Pošti in Lekarni, smo že poročali. Zaskrbljeni krajani Smolnika in Ruš, Ad hoc civilna iniciativa so posredovali odprto pismo in apel svetnikom Občinskega sveta Občine Ruše!

Za dražbo znova izvedeli na spletu

Med drugim so zapisali: “Kot vse kaže se je (nam) Rušanom zgodovina ponovila! Pred štirimi dnevi smo na enak način kot februarja za obvoznico, na spletu opazili informacijo, da se na javni dražbi prodaja parkirišče ob lekarni in pošti. Javna dražba je razpisana 26. oktobra letos. Kot občani Občine Ruše smo zgroženi, da kljub vsemu dogajanju v tem letu vrh Občine Ruše na žalost nikakor ni spremenil slabih navad in spet prikrito in potihoma deluje v dvomljivo dolgoročno korist občanov. Občani smo bili v dobri veri, da se bo to parkirišče asfaltiralo, saj je županja Ruš to tudi obljubila v začetku svojega tokratnega mandata leta 2018!”

Prodaja edinega javnega parkirišča v centru Ruš je po našem mnenju iz urbanističnega vidika popolnoma zgrešena. V centru Ruš nimamo nikakršne možnosti zgraditi nadomestnega javnega parkirišča! Spomnimo tudi, da nas je županja Ruš zaradi megalomanskega projekta pred Občino Ruše prikrajšala za cca. 12 parkirišč.

V nadaljevanju so zapisali: “Civilna iniciativa se je sicer letos popolnoma posvetila preprečitvi prestavitve zahodnega dela obvoznice Ruše in se zato v drugih zadevah, ki se dogajajo v Občini Ruše nismo hoteli oglašati. Vendar nas je ta novica tako zelo šokirala, da smo tudi zaradi omejenega časa, ki je na voljo, sporočili to v javnost. Kot občani smo se vprašali, kaj lahko Rušani naredimo, da se Občini Ruše prepreči izvedba javne dražbe in posledično vprašljiva javna korist za vse občane ob prodaji dveh parcel ob lekarni in pošti, kjer je sedaj parkirišče.”

Uvideli so štiri možnosti:
1. Županja nemudoma prekliče javno dražbo in skliče nujno sejo Občinskega sveta, ter izključi parcelo iz plana prodaje za letos.
2. Svetniki skličejo izredno sejo in izključijo parcelo iz plana prodaje za letos.
3. Zberemo 350 overjenih podpisov in izničimo sklep, ki je bil sprejet na 20. seji Občinskega sveta februarja letos (Ljudska iniciativa).
4. Zberemo 350 overjenih podpisov in razpišemo referendum z vprašanjem ali si Rušani želimo to parkirišče ali ne?

“Svetnikom se zahvaljujemo, da ste takoj uvideli pomen parkirišča ob lekarni in pošti, ter nemudoma zahtevali sklic izredne seje, da se pravočasno prepreči prodaja edinega javnega parkirišča v centru Ruš! Zahvaljujemo se tudi svetnikom, ki ste napovedali popolno podporo sklepu, ki je predlagan v gradivu za sklic izredne seje,” zapišejo.

Zbirali bodo overjene podpise občanov

Zaradi slabih izkušenj iz letošnjega leta in seveda zaradi pomanjkanja časa, pa smo prisiljeni organizirati tudi zbiranje (vsaj 350) overjenih podpisov občanov  Občine Ruše in posledično z institutom “Ljudske iniciative” izničiti 11. sklep 20. redne seje Občinskega sveta Občine Ruše, izvedene 17. februarja letos. S tem bi anulirali “Letni načrt ravnanja s stvarnim premoženjem za leto 2022”, ki je podlaga za izvedbo javne dražbe, so sporočili v sporočilu za javnost.

“Opozorili bi tudi na pomembno malenkost! Samo besedilo sklepa ne daje pooblastila županji za prodajo tega zemljišča saj v formulaciji ne vsebuje besede “sprejme” in se v uradnem zapisniku glasi: 11. SKLEP: “Občinski svet Občine Ruše letni načrt ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Ruše za leto 2022” Zatorej je podlaga za prodajo zemljišča na javni dražbi, ki jo uporablja županja Občine Ruše že sedaj zelo vprašljiva!

“Na tem mestu pozivamo županjo Občine Ruše, da se postavi v vlogo navadnih občanov, ki vsakodnevno ali mogoče tedensko parkirajo na tem parkirišču, ter opravijo obisk lekarne, pošte in morda cvetličarne, okulista, zadruge, mesnice. Ne nazadnje, kje bomo parkirali ob obisku Občine Ruše? “ Za namen promocije zbiranja podpisov so prejšnji petek na hitro posneli kratek video za ohranitev parkirišča v Rušah, ki ga najdete na povezavi TUKAJ.

“Ne damo parkirišča ob pošti in lekarni v Rušah!”

Za zaključek so na vse svetnike Občinskega sveta Občine Ruše naslovil apel: “da nam z vašim vplivom in vašim ugledom, ter z listami, ki stojijo za vami pomagate zbrati čimveč overjenih podpisov, da s skupnimi močmi preprečimo prodajo mogoče celo najbolj vitalnega parkirišča v Rušah! Apel bi naslovil tudi na vse sokrajane Ruš, na vse občane Občine Ruše, na vsa društva in tudi širše na krajane Selnice ob Dravi, Lovrenca na Pohorju in Limbuša, da nam pomagajo pritegniti čim širšo javnost k zbiranju overjenih podpisov, ki jih lahko oddajo občani naše občine na Upravni enoti Ruše! Ne damo parkirišča ob pošti in lekarni v Rušah!”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.