10:43, ned, 5. Maj

Na Mestni občini Maribor izbrisali določene priloge dokumenta iz “afere Medved”





Mestna občina Maribor je po odločbi informacijskega pooblaščenca vendarle morala razkriti del dokumentacije iz tako imenovane “afere Medved”, kot smo že poročali.

Spomnimo …

V mesecu septembru so mestni svetniki na izredni seji MO Maribor bili seznanjeni z informacijo o tem, da se je podžupan Samo Peter Medved vmešaval v postopke in od takratnega direktorja mestne uprave Srečka Đurova in župana Saše Arsenoviča zahteval odstranitev dokumentov iz spisa, ki naj bi bil zanj obremenilen. Ne le to, zahteval je celo uničenje.

V afero Medved so se vmešali tudi nekateri nadzorni organi. V začetku oktobra so namreč svetniške skupine LPR, SDS, Lista kolesarjev in pešcev, Levica in Stranka mladih – Zeleni Evrope župana Arsenoviča pozvale k razrešitvi podžupana Medveda in vršilke dolžnosti direktorice mestne uprave Lidije Krebl zaradi zlorabe položaja in grobe prekoračitve pristojnosti politične funkcije, obenem pa so s primerom seznanili nekatere pristojne institucije. (Državno tožilstvo Republike Slovenije, Inšpektorat Republike Slovenije za delo, Inšpektorat za javni sektor.

In kaj so postopki pokazali?

Upravni inšpektor Inšpektorata za javni sektor je 13. 11. 2023 opravil inšpekcijski nadzor v Mestni občini Maribor, so pa Lokalec.si pojasnili na ministrstvu. Inšpektor je iz pregleda dokumentacije in podanih pojasnil ugotovil, da v obravnavani zadevi ne gre za odločanje o pravici s področja upravnega prava, ampak za odločanje o pravici na področju delovnopravne zakonodaje.

Na ministrstvu smo preverili, če držijo naše neuradne informacije, da so na Mestni občini Maribor posegali v dokument, ki je obremenilen za podžupana Medveda. Vprašali smo, če je bilo ugotovljeno, da so določene priloge iz spisa bile umaknjene in potem ponovno dodane? “Ugotovitve nadzora so pokazale, da so bile določene priloge dokumenta izbrisane iz evidence dokumentarnega gradiva, potem pa ponovno evidentirane v isto zadevo.”

Priloge izbrisali in ponovno dodali 

Po naših informacijah gre za dokumente, katerih izločitev je zahteval Samo Peter Medved. Le-te naj bi Lidija Krebl, zdajšnja v.d. direktorica mestne uprave, odstranila iz spisa. Vrnila pa bi jih naj, po naših informacijah, po izredni seji, kjer so se mestni svetniki seznanili z “afero Medved”, točka je sicer potekala zaprta za javnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.