18:33, sob, 4. Maj

Vlada soglašala s predlaganimi spremembami za nosilce kmetij za novo programsko obdobje skupne kmetijske politike





Vlada je na današnji dopisni seji soglašala s predlogi amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu.

Amandmajske spremembe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu so pretežno pripravljene na podlagi mnenja Zakonodajno pravne službe Državnega zbora k predlogu zakona in so namenjene večji jasnosti in vsebinski usklajenosti besedila zakona. V amandmajih se med drugim bolj natančno določa, katere pogoje mora izpolnjevati izbrani izvajalec za opravljanje nalog iz javnega pooblastila in tudi pogoje za prenehanje javnega pooblastila, podaljšano je obdobje vročitve obvestila v orodje Sopotnik, jasneje je določeno obdobje hrambe osebnih podatkov v zbirkah podatkov ter dopolnitve pri veljavnosti členov.

Predlagane spremembe za nosilca kmetije bodo začele veljati z novim programskim obdobjem SKP (skupne kmetijske politike), z letom 2023. Postopek višje sile, prenos kmetijskega gospodarstva in v primeru KOPOP (kmetijsko okoljskih podnebnih plačil) in EK (ekološkega kmetijstva) prenos obveznosti z letom 2023 ne bo več opredeljevala evropska zakonodaja. Ker za tekoče leto 2022 zakonska podlaga EU še ureja omenjene postopke, se uveljavitev teh členov predvideva s 1. januarjem 2023, torej ob ukinitvi obstoječih evropskih podlag.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.