16:55, pon, 29. Apr

VIDEO: Lani na Univerzi v Mariboru Tyro Barada spodili, zdaj pa spremenili pogoje vpisa za isti študijski program





Na Univerzi v Mariboru so po tem, ko lani niso omogočili vrhunski športnici in svetovni prvakinji Tyri Barada opravljanja preskusa motoričnih sposobnosti za vpis na študijski program Športno treniranje, letos spremenili pogoje vpisa za ta program. Vrhunskim športnikom namreč ni treba več opravljati tega preskusa.

Spomnimo, da se je Tyra Barada lani hotela vpisati na Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru na študijski program Športno treniranje, pa se ni mogla, ker ji na Pedagoški fakulteti oziroma Univerzi v Mariboru niso omogočili novega termina za opravljanje preskusa motoričnih sposobnosti, ki je bil pogoj za vpis na ta študij. Tyra se preskusa na prvem in drugem terminu ni mogla udeležiti, ker je bila na evropskih igrah in svetovnem prvenstvu. Univerza v Mariboru pa ji ni niti hotela dati na voljo tretjega termina, v času ko Tyra ne bi bila na tekmovanjih. Tyra  je univerzi sporočila z elektronskim sporočilom, se opravičila in prosila za nov termin.

Tyro podprl minister za šolstvo

Gre za test, kjer morajo športniki opraviti različne športne aktivnosti, ki bi jih, glede na svoje rezultate, s katerimi se ponaša, zagotovo dosegla.  V zapletu, ki je nastal pri tem, se je marsikdo vprašal, ali je pri vrhunskih športnikih, ki dosegajo prva mesta na evropskih in svetovnih prvenstvih, tak preskus sploh potreben, saj vendarle prav s svojimi uspehi izkazujejo ne samo odlične motorične sposobnosti, ampak tudi uspešno zastopajo državo na tekmovanjih. Na zaplet se je odzval tudi minister za visoko šolstvo Igor Papič, ki je dejal, da je treba poiskati sistemsko rešitev.  A na Univerzi v Mariboru so bili neomajni, čeprav bi Tyra s ponosom študirala na tej univerzi, hkrati pa prav to univerzo tudi zastopala na tekmovanjih.

Olimpijski komite Slovenije pozval univerzo, da Tyri omogoči nemoten začetek študija

Tyro Barada je podprl tudi Olimpijski komite Slovenije, a na univerzi so vztrajali: “Na postopek ne sme in ne more vplivati ne minister ne predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije”  Na OKS so takrat zapisali: “S primerom Tyre Barade smo seznanjeni ter jo, kot vrhunsko športnico, kar Tyra zagotovo je, podpiramo že od začetka tega procesa. Nenazadnje, verjamemo in pozivamo izbrano izobraževalno ustanovo, da ji omogoči nemoten začetek pedagoškega procesa izbrane študijske smeri.”

Ker ni smela študirati v domačem Mariboru, je odšla na študij v tujino

Tyra se kljub vsem prizadevanjem ni smela vpisati na Univerzo v Mariboru, saj niso popustili v njenem primeru niti za ped.  Po vseh prošnjah, da bi odlična športnica študirala v domačem kraju, ji niso prisluhnili. Odšla je na študij v tujino, v Srbijo, kjer se je vpisala na fakulteto v Nišu, kjer se je vpisala v enak program. Tam niso delali nobenega problema okrog opravljanja preskusa motoričnih sposobnosti. Tyro je situacija z mariborsko univerzo prizadela, kar nekaj časa ni bila v dobrem stanju, a se je pobrala in ohranila formo za vrhunska športna tekmovanja.

Po enem letu pa na Univerzi v Mariboru sprememba v zahtevanih pogojih

Na Univerzi v Mariboru pa so letos pri vpisih na Pedagoški fakulteti v program Športno treniranje očitno naredili preobrat. Na predstavitvi o poteku informativnih dnevih je namreč Mihaela Koletnik, prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru, dejala, da  so “zaradi tega zapleta stvar rešili tako, da športniki, aktivni športniki, ki imajo status, v prihodnje tega preskusa na tem študijskem programu ne bodo rabili več opravljati”.

Tyra zaenkrat ostaja v Nišu

To pa ne spremeni dejstva, da so v lanskem študijskem letu izpustili iz rok vrhunsko športnico Tyro Barada, ki niza uspehe na državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih. Tyra se je zaradi onemogočanja vpisa v Mariboru odločila za študij v Nišu, kjer je na istem študijskem programu in zastopa tisto fakulteto, ne pa mariborsko.  Njen oče, vodja Barada centra, Tomaž Barada je za naš medij lokalec.si povedal, da je Tyra sicer zadovoljna s študijem v Nišu, prav tako s tem, kako so jo sprejeli. Predavanja ima on-line, na izpite pa se mora voziti v Niš. Kljub vsej dobrodošlici in dobrih pogojih na niški fakulteti pa vseeno ostaja grenak priokus, saj bi raje hodila na predavanja v živo v Mariboru in tako čim več odnesla od predavanj, hkrati pa bi imela lažjo logistiko pri usklajevanju urnikov predavanj, treningov in tekmovanj. To študijsko leto bo zagotovo zaključila v Nišu. Razmišljajo pa, da bi se v drugi letnik študijskega programa Športno treniranje vpisala na Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru. Če bo seveda ostalo pri tem, da so aktivni športniki s statusom in vrhunskimi uspehi, kot jih Tyra žanje na tekmovanjih, dobrodošli na Univerzi v Mariboru. A tega, da je bila zaradi lanskega zapleta pod velikim stresom in v slabi koži, ji ne bodo mogli kar tako popraviti.

Ostajata pa še vedno odprti tudi dve vprašanji: najprej, zakaj Univerza v Mariboru ni odpravila tega pogoja že lani, in nato, ali je Maribor sploh še univerzitetno mesto.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.